Польські фермери вийшли на протести проти українського зерна

19 січня 2023, 12:49 2906

Кілька сотен тракторів та автомобілів з 17 січня 2023 р. заблокували дорогу в м. Хелм, що веде до кордону з Україною.

Ініціатором виступило об’єднання AGROunia, пише TPR.

Фермери виступають проти неконтрольованого надходження продовольства з України. Вони пояснюють, що в червні минулого року уряд оголосив про транзит продовольства, але частина зерна з України та інші продукти «осідають» у Польщі. Як наслідок, фермери не можуть реалізувати свою продукцію або продають її за нижчими цінами. Це стосується переважно виробників продуктів харчування з прикордонних територій, але не тільки.

«Таким чином уряд Польщі робить послугу великим міжнародним концернам, які імпортують зерно з-за кордону», — зазначає керівник AGROunia Міхал Колодзейчак.

AGROunia вимагає, щоб міністр сільського господарства домовився в Брюсселі про повернення мит на українське зерно. Колодзейчак пригрозив, що якщо уряд не відреагує, фермери за кілька днів знову заблокують Хелм на 48 годин. Він також не виключив подальших протестів у інших частинах Польщі.

Подібні протести у зв'язку з імпортом зерна з України пройшли по всій Польщі. У м. Осек фермери на добу заблокували завод Agrolok, який переробляє олійні культури і більшу частину ріпаку закупив в Україні.

Крім того, пікет відбувся перед воєводським управлінням м. Ополе. Опільські фермери вимагали переговорів із воєводою та негайного запровадження мита на українське зерно та ріпак.

«Зараз ситуація драматична, тому що зерно надходить з України у великій кількості. Великі комбінати, комбікормові заводи та птахофабрики нашого регіону не дуже хочуть купувати у нас зерно, а якщо і хочуть, то пропонують низькі ціни. А у деяких аграріїв є зерно не лише цього сезону, а й попереднього. Якщо не продадуть, то не матимуть грошей на добрива, паливо та інші засоби виробництва. Проблема величезна, тим паче, що українське зерно також дешевшає, і наразі є пропозиції щодо продажу імпортної кукурудзи чи пшениці за 600-650 злотих/т», — розповів координатор AGROunia в Опольському воєводстві Аркадіуш Кожушко.