Кабмін змінив умови кредитування агропідприємств за програмою 5-7-9%

16 вересня 2024, 13:47 686

Кабінет Міністрів удосконалив процес надання фінансової державної підтримки мікро- , малого та середнього підприємництва (ММСП).

Як говориться у повідомленні Міністерства фінансів, відповідну постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. №28» уряд ухвалив 13 вересня.

Як зазначається, йдеться про розвиток державних програм «Доступні кредити 5-7-9%», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%», «Доступний факторинг».

Постановою, зокрема, передбачено:

  • можливість зменшення процентної ставки для бізнесу  шляхом поєднання державної підтримки («Програма 5-7-9%») з партнерськими програмами уповноважених банків;
  • удосконалення механізму надання гарантій уповноваженим банкам з боку Фонду розвитку підприємництва (ФРП);
  • впровадження умов екологічних та соціальних стандартів Світового банку під час надання кредитів сільськогосподарським підприємствам з 01.12.2024 р. у межах «Програми 5-7-9%».

Окрім того, рішенням уряду врегульовано виконання умов міжнародної співпраці із залучення доступного фінансування для українського підприємництва, зокрема зі Світовим банком, Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Міжнародною асоціацією розвитку, а також у межах домовленостей з МВФ щодо збалансування підтримки малого та середнього бізнесу з фіскальною спроможністю держави.