Думка: В Україні є потенціал ресурсів для поливу 2,5 млн га

31 травня 2018, 14:11 4078

Сьогодні в Україні — 492 тис. га зрошуваних земель, з яких близько 80 тис. га на краплинному зрошенні. При цьому потенціал меліоративних систем — канали та дренажні системи, які зараз утримуються на балансі Державного агентства водних ресурсів України (Держводагентство), здатні подавати воду для поливу 2,5 млн га.

Про це сьогодні повідомив директор Інституту водних проблем і меліорації Михайло Ромащенко під час Дня поля з питань вирощування озимих і ярих зернових, технічних та бобових сільськогосподарських культур на зрошуваних і неполивних землях в Інституті зрошуваного землеробства НААН.

«Якщо ми в найближчі три роки не завантажимо канали, насосні станції, не зробимо їх модернізацію, то втратимо їх, і Україна не матиме ресурсів для відновлення і розширення зрошення», — зазначив Михайло Ромащенко.

За його словами, якщо кліматичні зміни і надалі збережуться, то в 2050 році 70% землеробства на території України вестиметься в умовах жорсткого дефіциту вологи.

«Маємо зрозуміти, що зовсім недоцільно витрачати кошти на зелену революцію, гібриди, сорти, логістику і засоби захисту рослин, якщо відсутність дощу зведе нанівець всі зусилля сільгоспвиробників», — підсумував науковець.


Ірина Садова, AgroPortal.ua