Названо три сценарії відродження українського села

17 лютого 2020, 18:00 3101

Україна у питанні розвитку сільської місцевості йде у тому ж фарватері, що й інші країни світу, майже не відрізняючись від європейських та пострадянських країн.

Таку думку висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор ІМК Алекс Ліссітса на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що рівень населення у містах України складає близько 70% по відношенню до жителів сільської місцевості. У Німеччині рівень урбанізації складає 77%, в Іспанії — 80%, у Нідерландах — понад 90%, Росії — 75%, Білорусі — 78%.

Алекс Ліссітса вважає, що відродження глибинки, невеличких міст, селищ міського типу в Україні може відбутися за одним із трьох сценаріїв.

«Перший: завершення земельної реформи і реформи децентралізації. Остання мала активну фазу за прем'єрства Володимира Гройсмана. Нині ми засиділися. Реформу децентралізації треба якнайшвидше завершувати. Це якраз і буде тією можливістю для селищ і невеликих міст розпоряджатися власним бюджетом і мати можливості зберегти певну кількість населення на місцях», — впевнений він.  

Другий сценарій, як вважає експерт, запровадити податкові офшори у сільській місцевості, щоб усі підприємства, які будуть зареєстровані у сільській місцевості, наприклад, де 1000 жителів, отримали повну податкову амністію і податкові канікули на 10 років. Тоді можна очікувати, що життя повернеться у такі села.

«Третій: повернути в українські села радянську диктатуру, коли просто-напросто в сільського населення заберуть паспорти і введуть обов'язкову прописку, таким чином прив'яжуть людей до села. Але українці ніколи на це не підуть. Інших шляхів на сьогоднішній день я не бачу», — підсумував Алекс Ліссітса.