Окрім цього, останніми роками спостерігається тенденція розширення площ під багаторічними насадженнями та ягідниками. Розвивається також вівчарство та козівництво, особливо у гірських та передгірських районах області.
У Івано-Франківській області вирощуються усі види сільськогосподарських культур, окрім деяких, специфіка виробництва яких залежить від умов агрокліматичної зони поширення.
У Департаменті агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА відзначають, що порівняно з показниками 2018-2019 рр. у 2020-му площі під зерновими та зернобобовими незначно, але зменшились. Скорочення зазнали майже всі культури, окрім пшениці ярої, кукурудзи на зерно, ячменю озимого.
Натомість у регіоні збільшились посіви квасолі — до 5,1 тис. га у 2020 р. з 4,5 тис. га у 2018 р. При цьому площі під горохом зменшилися у 2,5 рази, і торік ця культура займала всього 0,3 тис. га.
Майже на 10 тис. га збільшилися площі під технічними культурами, здебільшого за рахунок сої. Також за два роки відчутно зменшились площі під цукровим буряком — з 1,2 тис. га у 2018 р. до 0,5 тис. га у 2020 р.
Як відмічає директор Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин, при виробництві зернових (пшениця, ячмінь, кукурудза) та технічних культур (соя, ріпак, соняшник) аграрії використовують передові технології та сучасну техніку.
N.B. #ІндексАПК. Івано-Франківська область
На Івано-Франківщині для зберігання зерна використовується 10 елеваторів загальною ємністю 522,4 тис. т.
П’ять найбільших елеваторів: ПП «Агрофірма «Вільхівці» (122,0 тис. т), ТОВ «Форт-Інвест» (104 тис. т), ТОВ «Спецагропроект» компанії «Райз» (104 тис. т), ТОВ «Форт-Інвест» (104 тис. т), ДП «Івано-Франківський КХП» (79,40 тис. т).
Якраз у 2020 р. ПП «Агрофірма «Вільхівці» завершило будівництво третьої черги зернового елеватора ємкістю 47 тис. т, що дозволило їм стати найбільшим елеватором в області, уточнив Іван Андріїшин. За його словами, наявна інфраструктура для зберігання зерна, картоплі та овочів, плодово-ягідної продукції забезпечує потребу сільгосппідприємств у таких об'єктах.
Найбільші площі під овочевими культурами займає картопля — 59,8 тис. га у 2020 р., і з кожним роком у всіх категоріях господарств області вони збільшуються.
У структурі виробництва плодово-ягідної продукції на Івано-Франківщині переважають зерняткові, серед яких основними культурами є яблуня, вишня, груша. З кісточкових — слива, вишня, черешня.
З ягідних культур в області вирощують найбільше лохину, малину, суницю та полуницю. Крім того, господарствами усіх категорій вирощуються смородина, аґрус, чорноплідна горобина.
У Департаменті агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА розповідають, що одним із найбільших виробників плодово-ягідної продукції є ФГ «Еко Беррі», яке вирощує ягоди та фрукти на площі 300 га. У 2020 році компанія завершила будівництво холодильника об'ємом 5,25 тис. м3 з лінією шокового заморожування, фасування та зберігання плодів і ягід.
Ще одне фермерське господарство «Агроекотехнології» ввело в експлуатацію виробничу лінію для технологічного процесу сушіння плодоовочевої продукції методом сублімації та виготовлення фруктових і овочевих чіпсів, сухих натуральних порошків для подальшого їх використання у харчовій промисловості.
Природно-кліматичні умови області сприятливі для розвитку органічного виробництва.
На даний момент із загальної площі сільгоспугідь, сертифікованих за стандартом, еквівалентним органічному законодавству ЄС та США (NOP), 495 га вже мають органічний статус.
У Департаменті агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА зазначають, що в області доволі високий технологічний рівень виробництва забезпечено у свинарстві, молочному скотарстві та птахівництві.
Майже сотня домогосподарств, які утримують по 5 і більше корів, мають можливість зареєструватись як сімейні фермерські господарства.
За період січень-серпень 2020 р. обсяг експорту продукції тваринного походження склав $39 млн та готових харчових продуктів — $4,6 млн.
Підприємства області за межі держави поставляли м'ясо ВРХ, яйця птиці та продукти її переробки, овочеві та фруктові консерви, борошняні кондитерські вироби та кондитерські вироби з цукру.
У Департаменті агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА відзначають, що на підприємствах харчової та переробної промисловості активно впроваджується система НАССР. Крім того, продовжується процедура реєстрації географічного зазначення «Гуцульська коров'яча бринза».
Забезпечення реалізації державної аграрної політики через програми фінансової підтримки з державного бюджету; проведення широкої інформаційно-роз'яснювальної роботи стосовно впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення; продовження співпраці з територіальними громадами в питанні розвитку сільських територій за рахунок розширення мережі сільськогосподарської обслуговуючої кооперації та фермерських господарств; організація роботи з питань виробництва сільськогосподарської продукції; збільшення обсягів виробництва продукції з доданою вартістю, в тому числі й органічної. Це ті основні напрямки, над якими працюватимуть в області у 2021 році.
Наталія Рекуненко, Наталія Помянська, AgroPortal.ua