Прогноз: Загибель бджолосімей за зиму сягне до 40%

18 січня 2022, 12:32 1621

Погодні умови у зимовий період 2021-22 рр. можуть призвести до значних втрат бджолосімей.

Таку думку висловив співвласник бджоло садиби «Знатний Мед» Валерій Курейко на сторінці у Facebook.

«До Нового року погодні умови сприяли стійкому проходженню зимівлі: добова температура поступово знизилася від 10 градусів тепла до 5-7 градусів морозу, без різких перепадів. При цьому бджолярі відзначали загибель від 5 до 10% сімей на окремих пасіках. Але потім погода приготувала неприємні сюрпризи. Вже у новорічну ніч температура піднялася за добу на 10-15 градусів (від -7 до +5-8 градусів). Це призвело до розширення бджолиних клубів, розповзання бджіл по вуликах. Такі перепади згубно впливають на стан зимівлі», — сказав він.

Валерій Курейко прогнозує ще 5-7 перепадів температури до кінця зими, що може негативно вплинути на стан сімей: температурні гойдалки призводять до того, що до кінця березня бджоли підходять слабшими, з меншим запасом кормів. Як правило, клуб переміщується далі від входу, а за значного підвищення температури (до +10 на 1-2 дні) може початися передчасна поява розплоду. Бджолярі не можуть кардинально допомогти бджолам у безполітний період (для повноцінного обльоту та огляду сімей температура повітря має бути вищою за +14 градусів).

«Всі ці фактори можуть призвести до загибелі до 35-40% бджолосімей, що змусить бджолярів вкладати значні ресурси у відновлення пасік, лікування бджіл від хвороб, підтримання ослаблених сімей та уповільнить розвиток галузі. Цьому бджолярі змушені дати раду самі, без фінансової та організаційної підтримки», — зазначає Валерій Курейко.

Експерт вказує, що у багатьох країнах Європи та Америки втрата бджолосімей у певні роки за підсумками зимівлі становить від 30-50%. При цьому є якісний ветеринарний контроль, страхування ризиків, суттєва фінансова та організаційна підтримка як з боку профільних асоціацій, так і з боку держави. Все це допомагає швидко відновити втрати та нарощувати обсяги галузі та виробництво продукції.