USAID виділяє $2 млн на модернізацію гідромеліорації в Україні

05 травня 2023, 13:54 1587

Організації водокористувачів відіграватимуть одну з ключових ролей в оновленій системі управління гідротехнічною меліорацією України.

Таку думку висловила директорка Програми USAID Агро Ксенія Сидоркіна під час презентації посібника з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів. 

Вона підкреслила, що зараз дуже важливо підтримати становлення цих організацій та допомогти налагодити ефективну роботу, говориться у повідомленні USAID.

«Наразі задля ефективної імплементації закону про ОВК ми вже впроваджуємо 2 субгрантові програми з підтримки новостворених організацій водокористувачів та ще 2 плануємо розпочати цього року. Загальний обсяг співфінансування, яке виділяє Програма USAID АГРО на модернізацію гідромеліорації, сягає $2 млн. І це лише початок нашої підтримки в цьому напрямі, яку плануємо масштабувати», — розповіла Ксенія Сидоркіна. 

Водночас заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня зауважив, що реформа гідротехнічної меліорації є не менш значимою, аніж земельна реформа, та відіграє важливу роль у відновленні економіки країни. Також він розповів про основні етапи комплексної меліоративної реформи, законодавство та державні програми, впроваджені для підтримки реформи зрошення.

«Держава компенсує до 25% витрат агровиробникам, які встановили або модернізували системи зрошення у своїх господарствах. Також організації водокористувачів можуть отримати допомогу від держави для модернізації та відновлення насосних станцій, які вони візьмуть у власність, та які будуть відповідати вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2022 №974 «Про визначення рівнів показників продуктивності насосної станції, яка передана у власність організації водокористувачів», — зазначив він.

На сьогоднішній день уже зареєстровано 18 організацій  водокористувачів, ініційовано проведення 22 установчих зборів. Лідерами створення ОВК є Черкаська та Одеська області. 

Посібник з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів можна завантажити за посиланням або переглянути запис семінару.