Укргідрометцентр: 90% озимих — у доброму стані

12 листопада 2018, 09:37 1621

У жовтні у цілому складалися сприятливі агрометеорологічні умови. На початку місяця достатня кількість тепла та вологи у грунті створювали нормальні умови  для появи сходів, розвитку та укоріненню посіяних озимих культур та для збирання урожаю пізніх культур.

Про це йдеться у повідомленні Українського Гідрометцентру.

Як зазначається, лише в окремих районах північно-східних, східних та південних областей  вологозапаси орного шару ґрунту були недостатні для проростання зерна та подальшого розвитку рослин. На частині площ, зокрема південні райони на Херсонщині,  0-10 та 0-20 см шари ґрунту були сухими зовсім, утримувалася та посилювалася ґрунтова  засуха.

«Заморозки інтенсивністю 2-3º С могли пошкодити зібрані, але неукриті бульбокоренеплоди», — уточнили в відомстві.

Агрометеорологічні умови середини жовтня були сприятливими для збирання урожаю пізніх культур, однак для росту і розвитку озимих культур вони дещо ускладнювалися внаслідок бездощової погоди, яка призвела до зниження рівня ґрунтової вологи ґрунту, додали в Гідрометцентрі

Дощі, які відмічалися у третій декаді місяця, поповнили запаси продуктивної вологи у ґрунті і на кінець жовтня площа із недостатнім та незадовільним зволоженням ґрунту зменшилася.

«За даними оперативних агрометеорологічних спостережень озимі культури посіяні до кінця вересня досягли оптимальної для перезимівлі фази кущіння.  На пізніше засіяних площах відмічалося утворення сходів, 3-го листка, вузлових коренів. Площа посівів, де сходи не утворилися, незначна», — йдеться у повідомленні.

 Стан посівів на 90% площ оцінювався як добрий. Лише на окремих площах південних областей, де спостерігався найбільший дефіцит вологи  у ґрунті упродовж місяця,  спостерігалося пожовтіння листків нижнього ярусу та скручування верхньої частини листків. На окремих полях із озимою пшеницею відмічалась зрідженість посівів до 60-90%, підсумували синоптики.