Названо дату підписання зернового меморандуму на 2020/21 МР

16 червня 2020, 09:12 1649

Обговорення меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і учасниками зернового ринку з метою забезпечення прогнозованого режиму експорту зерна на 2020/21 МР відбулось 15 червня на онлайн зустрічі заступників міністра Тараса Качки та Тараса Висоцького з представниками аграрних асоціацій.

Сторони погодилися співпрацювати у питаннях узгодження балансових характеристик зернового ринку України в 2020/2021 маркетинговому році з метою організації забезпечення продовольчої безпеки та уникнення застосування експортних обмежень, йдеться у повідомленні міністерства.

Документ планується підписати 1 липня цього року. До цього часу триватимуть уточнення прогнозів врожаю цього року та узгодження обсягів можливого експорту. 

Зокрема, сторони планують: 

- здійснювати заходи щодо погодження можливих граничних обсягів експорту зерна на основі попереднього балансу попиту і пропозиції зернових у 2020/21 МР з подальшим можливим підписанням додатку до меморандуму;

- узгоджувати граничні обсяги експорту та вносити зміни до граничних обсягів експорту, які мають оформлюватись змінами до додатку;

- міністерство залишає за собою право ініціювати заходи державного регулювання у разі виникнення загроз продовольчій безпеці держави, що носять непередбачуваний характер, а також, у разі підписання додатку, й при відхиленні фактичного експорту від його граничних обсягів. 

Водночас, міністерство сприятиме: 

- щотижневому інформуванню учасників зернового ринку та щомісячному обговоренню щодо обсягів зерна, які були експортовані та обсягів експорту, що залишилися невикористаними;

- проведенню попередніх (не менше ніж за 2 місяці) консультацій з учасниками цього меморандуму для обговорення оптимальних шляхів вирішення ситуацій у разі виникнення підстав для ініціювання міністерством заходів щодо зміни режимів зовнішньоекономічної діяльності, запровадження режимів ліцензування, квотування.