Бізнес просить прискорити процедуру бронювання, аби не зірвати посівну

30 березня 2023, 15:27 2335

Найбільший ризик, який наразі вбачають аграрії, — загальмований механізм бронювання працівників.

Про це говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації. 

Як зазначається, процес має відбуватись за новою процедурою, але наразі вже майже місяць як нічого не відбувається. За інформацією від компаній-членів ЄБА, близько місяця тому компаніями було подано всі необхідні документи на бронювання, проте, на жаль, підтвердження від компетентних органів, зокрема Генштабу та Мінекономіки, поки компаніями так і не було отримано.  

В асоціації підкреслили, що, безумовно, розуміють важливість функціонування військового фронту країни.

«Водночас питання посівної, якість та вчасність її проходження є питаннями продовольчої безпеки — не лише України, але і світу. Більше того, агросектор є найбільшою експортною галуззю України, яка у 2022 році забезпечила понад половину всього експорту, відправивши за кордон продукції на понад $23 млрд валюти, яка заходить в країну, зокрема, і підтримує стабільність гривні та резерви НБУ. Водночас проходження посівної буде впливати і на майбутнє країни — збереження аграрного потенціалу, пріоритетність аграрної індустрії для інвестування та перетворення України не лише на житницю, але і на супермаркет світу», — додають в ЄБА.

Європейська Бізнес Асоціація звертається із закликом до першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко, Генерального штабу ЗСУ із закликом пришвидшити розгляд документів у межах нового механізму бронювання працівників, аби не зірвати цьогорічну посівну кампанію та не похитнути подальший потенціал розвитку України в агросекторі.