Втрати озимих зернових місцями сягають 9%, ріпаку — до 17%

07 лютого 2022, 19:00 193

Рослини озимих культур в Україні перебувають у хорошому та задовільному стані.

Про це свідчать дані досліджень Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«Станом на 3 лютого рослини озимих колосових знаходяться у фазах 3-й лист — кущіння. Рослини мають гарну регенераційну здатність при їх відрощуванні. Відсоток живих рослин становить 91-99%, загиблих – 1-9% (Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Черкаська обл.). Лабораторним аналізом рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей (1-2, макс.10% рослин)», — уточнюється в повідомленні.

Також зазначається, що озимий ріпак на відібраних монолітах знаходиться у фазі утворення розетки. Життєздатність рослин озимого ріпаку (Черкаська, Чернівецька обл.) при відрощування становить 73-98%, загиблих і пошкоджених — 2-17% рослин. Лабораторним аналізом рослин озимого ріпаку виявлено ураження пероноспорозом та альтернаріозом у межах 4-9%.

«При потеплінні через високий рівень ураженості рослин озимих можливий масовий розвиток хвороб. Тому ефективним заходом оздоровлення рослин і поліпшення стану посівів буде ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами», — підкреслили у відомстві.