На Сумщині очікують значного недобору врожаю кукурудзи

12 серпня 2021, 14:19 5252

Сільгоспвиробники Сумської області очукують значне зниження врожаю ранніх та пізніх зернових через посуху.

Про це «Суспільному» розповів фермер Петро Постіл, що обробляє землі в с. Беседівка Роменського району.

За його словами, урожай ранніх зернових зменшився на 30%, а кукурудзи очікують зібрати на 70% менше.

«Ми недоотримали відсотків 25-30 ранніх зернових. Це — ріпак, пшениця, ячмінь, якщо порівнювати з минулим роком. Не налився колос, зерно не налилось», — сказав він.

У 2020 році збирали 70 ц/га, цьогоріч — 60 ц/га. Така ситуація склалася через те, що наприкінці весни — на початку літа була достатня кількість опадів, вологи вистачало. Це спровокувало те, що коренева система углиб не росла, а росла в сторони, весь корінь — практично зверху. А далі — засуха, більше ніж два місяці дощу не було — випало півтора міліметра опадів при середній нормі — 50 міліметрів.

 

Найбільше від спеки страждає кукурудза: сохне, говорить фермер.

 

«Все залежить від того, чи буде дощ, чи не буде. Якщо не буде дощу, думаю, що урожайність буде 30-40 центнерів. Ми обстежували всі поля, приїжджали спеціалісти з компаній, проходили, дивилися — такі прогнози: критичні, плачевні», — каже він.

 

За словами, агронома підприємства Владислава Куща, торік на демоділянках гібриди іноземних селекцій показали урожайність була по 13 т кукурудзи.

«У цьому році відсотків на 70 буде менше», — прогнозує він.

 

Як зазначає директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак, врожайність цього року в області нижча на 1-12%.

 

«Різниця в загальному виробництві незначна, тому що відбулося зростання посівної площі. Незважаючи на те, що рівень врожайності був нижчий, в загальному підсумку маємо незначну різницю у валовому виробництві зерна. Тобто потреби області будуть забезпечені, буде сформований достатній товарний фонд для реалізації в інші регіони та за кордон», — сказав він.

 

А фермери готуються вирішувати проблеми кредитів за техніку і насіння.