Підприємство Держрезерву пропонують віддати НІБУЛОНу на 25 років

20 жовтня 2016, 10:28 2265

Майно та активи державного підприємства «Хлібна база № 74» пропонують на 25 років передати у користування компанії «НІБУЛОН».

Таку можливість обговорили підчас виїзної наради на підприємство представники влади та самої компанії, повідомляє Державне агентство резерву.

Відмічається, що «Хлібна база № 74» наразі входить до системи Держрезерву, але багато років поспіль лише накопичує проблеми, має заборгованість по заробітній платі (1,3 млн грн) та значні зобов’язання перед контрагентами — при минулому керівництві було викрадено понад 90 тис. т зерна вартістю більше 122 млн грн, знищено майно (усі двигуни, кабелі та комплектуючі вирізано), відсутній бухгалтерській облік і звітність, значна кількість виконавчих проваджень тощо.

«Новій команді Держрезерву залишилось у спадок багато проблем навколо ДП «Хлібна база № 74». Щоб вирішити гострі питання по заборгованості перед людьми і контрагентами, ми запропонували МЕРТ затвердити проект розпорядження Кабінету міністрів України про передачу прав користування активами підприємства товариству «НІБУЛОН» строком на 25 років», — розповів голова Держрезерву Вадим Мосійчук.

За його словами, інші будь-які законні механізми вирішення цієї проблеми — наразі відсутні. «Фактично ДП «Хлібна база № 74» є специфічним суб’єктом господарювання державної форми власності. Цілісний майновий комплекс підприємства не підлягає приватизації. Також існує відповідна заборона щодо передачі підприємства в оренду. По суті запропонований нами проект — це єдиний вихід із ситуації, що склалася на підприємстві», — додав Вадим Мосійчук.

При цьому, як повідомили в Запорізькій облдержадміністрації, компанія «НІБУЛОН» має намір інвестувати в держпідприємство 200 млн грн та створити близько 300 нових робочих місць.


Для довідки: до 2010 року підприємство було одним із найбільших в Україні. В лютому 2010 р. було виявлено велику нестачу зернових, у зв’язку з чим порушено кримінальну справу. До 2012 р. база трималася на плаву, а в лютому 2012 р. на задоволення вимог кредиторів виконавчою службою було арештовано рахунки. З червня 2012 р. підприємство переведено у режим вимушеного простою, а з вересня 2013 р. було звільнено всіх працівників, залишилася лише охорона та керівник. Хлібна база має кредиторську, прострочену дебіторську заборгованість та заборгованість по заробітній платі. Об’єкт входить до переліку Держрезерву та не використовується за призначенням.