Унікальна пасіка на Вінниччині стала туристичною локацією
У Запоріжжі продовжує працювати найбільший рибопереробний завод України
Не олією єдиною. Полтавське господарство виготовляє кашу з льону
Єдиний виробник хмелю на Львівщині — агрофірма «Щедрий урожай» — запустив власну лінію гранулювання. Це дозволило підприємству реалізувати повний цикл виробництва: від вирощування хмелю до його переробки та пакування готової продукції.
У селі Дамаска Зіньківської громади, що на Полтавщині, місцеві волонтерки розпочали сезон заготівлі лікарських рослин.
У Києві відбувся міжнародний аграрний форум Agro Ukraine Summit, який вже другий рік поспіль є важливою платформою для обміну думками, аналізу викликів та розробки стратегій підвищення продуктивності, сталого розвитку й міжнародної торгівлі агропродукцією з фокусом на європейську інтеграцію.
У селі Ключарки на Закарпатті стартував полуничний сезон. Місцевий фермер Михайло Габел, який вирощує ягоди вже понад 11 років, цього року збирає ранні сорти: Румба, Клері, Лучія, Джолі. Останній пізній сорт — Мальвіна — дозріє наприкінці червня.
Найбільша платформа для обговорення майбутнього агросектору України Grain Ukraine на своє 10-річчя зібрала майже тисячу учасників.
На Львівщині у селі Туринка працює фермерське господарство «Сварог VII», засноване ветеранами у 2021 році. Сьогодні підприємство обробляє 14 га суниці садової, з яких 10 га уже плодоносять.
У селі Кваси на екофермі «Розенталь» відбулося обрядове свято — Гуцульська міра, яке символічно відкриває сезон полонинського літування на Гуцульщині.
Сергій Риков із Вінниччини вже понад 12 років вирощує ягоди. З початком повномасштабного вторгнення він добровольцем пішов на фронт, а у травні 2022 року отримав важке поранення. Після реабілітації чоловік відновив роботу у власному розсаднику.
15 травня в НУБіП України відбувся круглий стіл на тему: «Інтеграція до ЄС: виклики для українського агропродовольчого сектору в рамках Європейського зеленого курсу».
На дослідних ділянках проєкту «Прибуткове поле» у Великій Олександрівці Київської області на потужностях компанії AgriLab цього сезону відбувається комплексне тестування сучасних рішень живлення та захисту кукурудзи, які мають потенціал стати частиною агротехнологічних практик в Україні.
На Миколаївщині фермерське господарство з 17-річним досвідом змінює свій профіль — замість овочів тепер сіють більше зернових культур. Причина — знищене під час бойових дій зрошувальне обладнання, без якого вирощування овочів стало практично неможливим.
Вперше в Україні відбулася конференція «Сирне Коло», яка зібрала прихильників розвитку українського сироваріння. Подія стала майданчиком для обміну знаннями, досвідом, налагодження нових партнерських зв'язків і обговорення нагальних питань галузі.
У Жванецькій громаді на Хмельниччині фермер Іван Когут вже понад десятиліття інвестує у місцевий розвиток: ділиться знаннями, досвідом і вкладає власні кошти. Результатом його праці стало понад 800 сортів винограду, які не лише прикрашають схили, а й стають основою для крафтового вина.
Цього року в конкурсі студентських наукових робіт «Органічний світ — у твоїх руках» взяли участь 45 закладів освіти з усієї України. На розгляд експертної комісії надійшло 75 дослідних робіт на тему органічного агровиробництва та маркетингу органічної продукції. 10 найкращих робіт вийшли у фінальний тур і отримали визнання від експертної ради.
У селі Юрчиха на Черкащині Надія Ярема вирощує спаржу на 20 сотках власного городу. Першу спаржу вона посадила з насіння у 2023 році, а торік розширила площу до 700 кущів.