В Україні запровадили електронну реєстрацію пестицидів та агрохімікатів

25 жовтня 2019, 16:51 3331

Кабінет Міністрів України 23 жовтня 2019 р. прийняв постанову, якою запроваджується електронна реєстрація пестицидів і агрохімікатів (відповідні зміни уряд вніс до постанови КМУ від 04 березня 1996 р. №295).

Як говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), постановою було оновлено та удосконалено порядок державних випробувань та державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів.  

Так, документом впроваджується 5 ключових новацій в Україні:

1. Запроваджуються чесні правила допуску лабораторій до випробувань. Йдеться про створення прозорої та зрозумілої системи уповноваження лабораторій на проведення державних випробувань.

2. Впроваджуються принципи діджиталізації, а саме — відмова від паперового посвідчення та запровадження єдиного державного реєстру пестицидів і агрохімікатів (паперовий бланк посвідчення про державну реєстрацію препаратів — скасовується).

3. Забезпечується захист прав інтелектуальної власності. Адже удосконалюються процедури боротьби із недобросовісними заявниками та система захисту прав інтелектуальної власності в цілому.

4. Пришвидшується процес реєстрації, оскільки введення детального порядку перереєстрації дасть змогу зменшити до декількох днів деякі процедури, які до цього займали 1 рік.

5. Гармонізується українське законодавство з нормами ЄС, до прикладу, шляхом введення поняття та критеріїв «несуттєвих змін» та спрощення форми висновку еколого-експертної оцінки матеріалів. 

В ЄБА зауважують, що ці зміни напрацьовувалися відділом поводження з пестицидами і агрохімікатами Мінекоенерго у тісній співпраці з представниками агрохімічного комітету асоціації.