Григорович: Китайці думають про частковий викуп ДПЗКУ

11 січня 2017, 10:43 2351

Якщо раніше ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» оцінювали в 729 млн грн, то на сьогоднішній день — у 3,9 млрд грн.

Про це в інтерв'ю «Новое время» розповів в.о. голови правління ДПЗКУ Олександр Григорович.

При цьому він звернув увагу, що корпорація має півторамільярдний кредит, виданий Експортно-імпортним банком Китаю. В умовах кредитного договору є обмеження щодо того, що всі питання, пов'язані зі зміною власника, зміною умов, в обов'язковому порядку мають узгоджуватися з китайським банком.

Оскільки ДПЗКУ внесено до списку об'єктів, що підлягають приватизації, Мінагропрод направив листи до Кабінету міністрів, до Фонду держмайна і китайським партнерам із поясненням ситуації, щоб не було хвилювань і вони не переживали за свої гроші. «Все спокійно, працюємо, розвиваємо наш проект співпраці», — зазначив Олександр Григорович.

Він також уточнив, що зі свого боку китайці розглядають варіант часткового викупу.

«Наші китайські партнери отримали пропозицію про участь у приватизації від міністра, від нас, вони зацікавлені цією пропозицією. Але хочуть офіційного роз'яснення: який порядок, процедура, терміни, умови», — додав в.о. голови правління ДПЗКУ.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові і круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.