Польський міністр вибачився за розсипане українське зерно

13 лютого 2024, 14:55 2029

Джерело фото: Х // Monika Chlebosz

Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський перепросив за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні.

Про це йдеться у його заяві, опублікованій на сайті польського міністерства

«Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий вчинок відчаю та прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно cкладної ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які б обмежили надходження товарів, які порушують стабільність агропродовольчих ринків», — зазначив міністр.

Він визнав, що ситуація є напруженою, і засудив дії протестувальників, назвавши їх «неправильною формою протесту».

«Як на мене, фермери не стримали своїх емоцій, але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. На початку весняно-польових робіт у них немає грошей. Я прихильник діалогу та прямої розмови як найкращої форми вирішення складних проблем», — підкреслив Секерський.

Він вважає, що вирішення проблем полягає не лише в польсько-українських відносинах, адже Єврокомісія відповідає за організацію та правила торгівлі на спільному європейському ринку.

Водночас Окружна прокуратура Хелма (Люблінське воєводство) почала розслідування щодо розсипання зерна з українських вантажівок перед переїздом у Дорогуську, повідомляє Farmer.

Розслідування розпочали за двома статтями — знищення майна та порушення митної безпеки, за якими передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Наразі слідчі опитують свідків та документують докази.

Також польські фермери з 14:00 сьогодні, 13 лютого, розпочали блокування руху біля пункту пропуску «Корчова – Краківець». Як повідомляє Держприкордонслужба України з посиланням на польських колег, пікетувальники мають намір на 1 годину заблокувати рух вантажівок, що прямують в Україну. Блокування пасажирського транспорту не здійснюватиметься.