Споживацькі тренди. Які українські продукти обирають європейські супермаркети

01 червня 2023, 05:55 10919

Попри війну, українські підприємства продовжують завойовувати європейські ринки та виводити на полиці супермаркетів новинки. Хоча дається це їм доволі нелегко, адже деякі компанії мали значні руйнування і відновлюють виробництва.

Нещодавно у Амстердамі відбулася виставка PLMA’s Word of Private Label International Trade Show, присвячена індустрії приватних брендів у сфері ритейлу. Україна була представлена колективним національним стендом та кількома окремими стендами компаній. Кореспондент AgroPortal.ua дізнавалася про споживацькі тренди на європейському ринку, експортні плани українських компаній та труднощі, з якими стикаються виробники в логістичних питаннях.

Олія та соуси з України в центрі уваги

Частка Delta Food у категорії виробництва майонезів та соусів для Private Label вітчизняних мереж складає 80%. Загалом же частка компанії, включаючи Private Label та власний бренд ТМ «Гуляй-поле» (Gulyai-pole), на ринку майонезів та соусів — близько 15%.

Підприємство співпрацює з усіма великими вітчизняними мережами, серед яких «Сільпо», «АТБ», «Варус», «Рукавичка»

«З експозицією на подібній виставці ми вперше, раніше були у якості візитерів. Оскільки у нас уже є сформований асортимент продукції та є амбіції виходу на світовий ринок, особливо враховуючи, що попит на українську продукцію значний, вирішили заявити про себе. Це інвестиція у майбутнє, ми не очікуємо миттєвих результатів», — зазначає CEO Delta Food Тарас Кутко.

За його словами, потенційних клієнтів цікавить перш за все соняшникова олія, втім запити і звернення є по усьому асортименту. Але підприємство спрямоване на пошук довготривалих контрактів з великими партіями.

Тарас Кутко, CEO Delta Food

Всіх цікавить асортимент — що більше, то краще. У нашому парасольковому бренді п’ять основних категорій товарів: соуси, майонези, кетчупи, гірчиця та олія в різних варіантах паковання. Паковання під торговельні марки вимагає значного ресурсу: мінімальне замовлення в плівці — це 30-40 т готової продукції. Для кожної країни та клієнта потрібен новий вид плівки. Тому домовлятися про маленькі партії нам невигідно.

На виставці до стенду Delta Food підходили представники мереж з Азербайджану, Грузії, Польщі, Канади, Куби, Молдови, Ізраїлю, африканської країни Гана, де досить суттєвий ринок майонезів та соусів.

Трейд-маркетинг менеджер на експортних ринках Кernel-Trade Галина Лятошинська відзначила зростання зацікавленості саме до української продукції.

«На виставку ми приїхали насамперед, щоб зустрітися з уже існуючими постійними клієнтами. Подібні заходи якнайкраще підходять для продуктивного спілкування. Крім того, виставки є дієвим інструментом пошуку клієнтів для нас», — розповідає вона.

Кernel постачає олію до багатьох західних мереж. Сподівання на цей сезон амбіційні.

Галина Лятошинська, трейд-маркетинг менеджер на експортних ринках Кernel-Trade

Ми робимо максимум того, що від нас залежить. Дуже сподіваємося, що проблем із сировиною не буде. Логістика, звичайно, ускладнена. Доставляємо продукцію через порт Констанца, залізницею, автомобілями. Це виходить дуже довго, враховуючи теперішні черги на пунктах пропуску та минулу заборону на ввіз соняшникової олії. Є перевізники, що змушені робити об’їзд в 300 км, щоб обійти черги на кордоні.

Компанія Viktor&K (ТМ «Королівський смак») на виставці PLMA’s World of Privat Label брала участь уперше, але її продукція протягом останніх років постачається до багатьох європейських торгових мереж, зокрема у Франції, Німеччині та країнах Балтії.

«Постійно беремо участь у Gulfood, цього року були також на виставці в Сінгапурі. Європейських клієнтів цікавить переважно олія. До нас звертаються як торгові мережі, так і представники готельно-ресторанного бізнесу. Значна кількість клієнтів паралельно цікавиться й майонезами», — розповідає голова відділу експорту компанії Володимир Салтиков.

За його словами, до вже існуючої лінійки, яка включає соняшникову та соєву олію, цього року компанія додасть ще й ріпакову. 

Володимир Салтиков, голова відділу експорту компанії Viktor&K

Вся ріпакова олія, так само як і соєва, буде виготовлятися для подальшого експорту до країн Європи. Там багато ріпакової олії використовують в HoReCa.

Томатна паста не буде в дефіциті. «Агроф’южн» повертається до довоєнних обсягів виробництва

Останні 7 років компанія «Агроф’южн» бере участь у виставці приватних брендів регулярно. Пропустили лише минулий рік у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Зазвичай компанія мала окремий стенд, лише цього року брали участь у межах національного стенду за сприяння Центру підтримки експорту КТПП.

Олена Сафронова, торгова представниця компанії «Агроф’южн» (ТМ «Інагро»)

Виставка дає змогу поспілкуватися з цільовою аудиторією, потенційними клієнтами, виробниками томатних продуктів і навіть конкурентами — виробниками томатної пасти з інших країн: наприклад, з Іспанії, їм було цікаво з нами поспілкуватися. Щороку покращується результат від виставки: зростає кількість контактів та зацікавлених клієнтів. Компанія працює з європейським ринком з 2010 року, тож заводи будувалися з розрахунком на експорт, тобто усі стандарти якості враховувалися. У 2022 році ми не могли виготовити необхідну кількість томатної пасти, тож наше зникнення з ринку минулого року дуже негативно позначилося на європейському ринку. Наші партнери з ЄС дуже зраділи, що ми повертаємося на ринок.

Зараз «Агроф’южн» працює над відновленням потужностей з переробки томатів. За графіком уже цього сезону в серпні розпочнуть роботу два заводи компанії на Миколаївщині.

Олена Сафронова розповідає, що великим попитом користується томатний порошок, який виробляв «Агроф’южн» на заводі у Снігурівці. Цей продукт використовується для супів, готових страв, спецій. Компанія планує відновити виробництво томатного порошку вже наступного року.

Морозиво у тісті з рисового борошна: ринок потребує продуктів напівручної роботи

ТМ «Три ведмеді» також була вперше представлена на виставці приватних брендів, проте вже має свої спостереження: в Україні, Польщі, країнах Балтії дуже добре йдуть вафельні стаканчики, тоді як у Британії більшим попитом користуються мультипаки з вафельних ріжків, а також картонні стакани як варіант сімейного паковання.

Компанія «Рудь», найбільший виробник морозива в Україні, на виставці приватних брендів уже вчетверте. Слід зазначити, що інтерес до українських виробників постійно зростає.

Сергій Вівсик, генеральний директор компанії

Відвідування виставки для нас найперше — це іміджевий проєкт. Ми обов’язково маємо тут бути присутніми, зустрічаємося з постійними партнерами, підводимо підсумки, плануємо подальші кроки. Наші експортні продажі — це більше 30 країн світу. Є напрацювання для подальшої експансії.

У асортименті «Рудь» є понад 400 видів морозива. Найчастіше замовляють морозиво зі смаками, відсутніми на місцевих ринках. Це можуть бути продукти, що виготовляються унікальним способом, мають незвичайну форму чи паковання.

«Зараз пропонуємо західним клієнтам досить нетрадиційний продукт для їхнього ринку — морозиво у вафельному стаканчику, а також яскраві за смаком ягідні та фруктові сорбети (з порічкою, смородиною, ожиною, тощо)», — поділився він.

Ці продукти користуються великим попитом. «У своїй роботі ми досить гнучкі й можемо реалізувати будь-який проєкт в оптимальні строки і з високою ефективністю, — додає Сергій Вівсик. — Так, нам можуть замовляти складну у виготовленні продукцію, наприклад, японське морозиво у спеціальній оболонці з рисового борошна. Це складне виробництво, напівручна робота. Але ми експериментуємо, шукаємо свої ніші».

У Європі «Рудь» співпрацює з мережами Lidl, ALDI, Aushan, Koufland, Netto, Carrefour, Bierdronka, Maxima, Rimi, Zabka.

Як і у багатьох українських експортерів, питання перетину кордону для компанії «Рудь» залишається дуже гострим. Логістика дорога, машини іноді простоюють до 30 днів, а це велика проблема.

Звичайними пластівцями споживача не здивуєш, потрібні нові смаки та нішеві напрями

Виробник вівсяних пластівців, каш, граноли, мюслі та готових зернових сніданків під брендом «Добродія» (Dobrodiya), San Grano, San Granola, YUMMOJI на виставці приватних брендів побував уперше.

СЕО компанії Agricom Group, до якої входить компанія Dobrodiya, Петро Мельник відзначив, що налагодження виробництва та постачання продукції під власними торговельними марками вимагає терпіння. «Private Label — це 6-7 місяців роботи. Тому результат від участі у PLMA’s ми сподіваємося побачити після Нового року. Втім, тут є клієнти, з якими ми вже співпрацюємо, тож нам є куди розвиватися. Це одна з найкращих світових виставок, присвячених приватним брендам», — зазначає він. 

За словами Петра Мельника, Україна в очах європейців найперше асоціюється з війною.

Петро Мельник, СЕО компанії Agricom Group

Європейські партнери хвилюються за стабільність постачань. Це перше запитання, яке вони ставлять. Далі їх цікавлять нові смаки, органічні продукти, нішеві напрями. Звичайними пластівцями їх не дуже здивуєш, хоча ми й можемо запропонувати гарну ціну.

Dobrodiya постійно розширює продуктову лінійку, що дозволяє компанії бути конкурентною на ринку. Основні тренди — це здорове харчування, стале виробництво. 

На стенді Dobrodiya були представлені новинки: лінійка преміальної граноли San Granola та лінійка зернових сніданків під брендом YUMMOJI. Вони вже пів року продаються у Європі, а також в Україні в мережі «Сільпо». 

«Новий цех із виробництва екструзії ми відкрили вже під час повномасштабного вторгнення. Сподіваємося, що продукція буде користуватись попитом, хоча ринок достатньо насичений. Лише на PLMA’s я нарахував близько 30 європейських компаній, що пропонують подібну продукцію. Але ми відкрили торговий дім у Польщі, і це нам дуже допомагає у плані безперебійності постачань, вирішення логістичних питань під час введення ембарго на продукти харчування. Зараз намагаємося не стільки економити, як вкладатися у розвиток. Якщо думати лише про прибуток, можна залишитися без нічого», — пояснює Петро Мельник.

Вівсяні пластівці компанія Dobrodiya на 80% виробляються з власної сировини. За словами СЕО компанії, посівна цього року була дуже складною, і це, певно, найважчий рік за останнє десятиріччя. Всі культури посіяли вчасно, згідно термінів, але це вимагало надлюдських зусиль, адже весна затягнулася. 

Минулого року Agricom Group, до складу якої входить переробне підприємство «Добродія Фудз», вимушена була змінити сівозміну через воєнні дії. Цьогоріч повернулися до традиційної: овес, пшениця — озимий клин, кукурудза, соняшник, а також 5-7% — під нішевими культурами.

Також Мельник зазначив, що найближчим часом Dobrodiya розглядає можливість виробництва вівсяного борошна та вівсяного молока.

«Технологія виробництва вівсяного молока не є складною. Це цікава ніша, адже споживачів цього продукту стає все більше. Вже визначились країни-лідери з виробництва вівсяного молока. Україна теж може зайняти цю нішу», — впевнений Петро Мельник.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua