Криза українського зерна в ЄС: Польща ініціює відновлення переговорів

10 січня 2024, 14:24 1185

Міністр сільського господарства Республіки Польща Чеслав Секерський направив до Єврокомісара з питань торгівлі листа, в якому вказав, що він принципово проти продовження безмитної торгівлі з Україною.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на польські ЗМІ.

Зазначається, що Брюссель зараз працює над регламентом, який продовжить лібералізацію торгівлі з Україною до червня 2025 року.

За словами Секерського, повна лібералізація торгівлі, запроваджена ЄС після початку війни, мала «протилежний ефект». Проблеми з надмірним імпортом стосуються не лише зернових, але й цукру, м'яса птиці, яєць, м'яких фруктів (особливо замороженої малини) та яблучного концентрату.

На його думку, слід розпочати переговори з Україною «про поступову взаємну лібералізацію, що супроводжуватиметься поступовою адаптацією українського сільського господарства до стандартів і законодавства ЄС». 

Водночас Секерський оголосив про повернення Польщі до переговорів у межах Координаційної платформи ЄС за участю України, Євросоюзу та країн-сусідів України з метою пошуку ефективних і прийнятних механізмів. Як відомо, попередній уряд  вийшов з цієї платформи на знак протесту проти того, що Європейська комісія не продовжила ембарго ЄС на українське зерно.