Мотоблоки з дизельними двигунами — широкі можливості за доступною ціною

21 травня 2024, 10:05 1801

Сучасне сільське господарство не може існувати без сучасної техніки. Надійні агрегати потрібні для всього, і насамперед це стосується обробітку землі. Для цих цілей найпопулярнішим у використанні агрегатом став трактор.

Це та техніка, яка здатна виконувати широкий спектр завдань. Але не скрізь трактори (навіть невеликі) проїдуть. Також не скрізь потрібна настільки велика потужність. І не у всіх покупців є кошти на придбання тракторів (вони коштують дорого). У таких випадках хорошим варіантом є дизельний мотоблок — агрегат невеликий і маневрений. 

Різновиди мотоблоків із дизельними двигунами

Сам по собі мотоблок є підвидом трактора. Головна відмінність — одновісне шасі, а замість звичайного сидіння для оператора — дві довгі ручки, на яких розташувалися всі органи управління. Так само, як і класичний трактор, мотоблок може працювати з різним навісним обладнанням. Але габарити значно менші у мотоблока, це підвищує маневреність. А слабший двигун економить солярку. Мотоблоки поділяють на чотири види: 

  • Надлегкі. Вони ж — найменші за розмірами агрегати. Це найкращий варіант для дачі. При масі до 20 кг таку машину зручно зберігати в будь-якому приміщенні. 
  • Легкі. Це агрегати більші. Глибина, на яку така техніка здатна зорати землю, становить 15-18 см. чотиритактний дизель — головна їхня перевага. Він гарантує високий ККД. 
  • Середні. При масі до 100 кг вони оснащуються трансмісією. Одна передача — назад, дві — вперед. 
  • Важкі. Така техніка належить до розряду професійної. Комунальні служби, ферми, великі компанії, що займаються сільським господарством, використовують їх. 

Кожен вид такої техніки актуальний у певних умовах використання. 

Експлуатація мотоблоків — правила

Агрегат прослужить довго тільки тоді, коли його правильно експлуатують. Є кілька правил.

  • Рівень мастила потрібно підтримувати не нижче певного. 
  • Коли черговий сезон сільських робіт починається, то заміна мастила — необхідна процедура. 
  • Двигуни мотоблоків схильні до перегріву після довгої роботи. Цього важливо не допускати. 
  • Повітряний фільтр потрібно чистити. 
  • Редуктор також потребує перевірки змащення. 

За виконання цих правил техніка прослужить довго.