Підсумки року: в Україні зареєстровано 32 організації водокористувачів

08 січня 2024, 14:26 1308

Реформа у сфері меліорації земель активно розвивалася в Україні та набирала обертів у 2023 році попри воєнний час.

Про це говориться у повідомленні Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Так, наприкінці минулого року вперше в Україні відбулася передача об’єктів інженерної інфраструктури меліоративної мережі у власність організації водокористувачів.

Зазначається, що у 2023 році активно розгортався й процес формування організацій водокористувачів. Наразі їх в Україні вже зареєстровано 32, а саме: у Черкаській області — 12, Одеській — 8, Полтавській та Дніпропетровській — по 3, Житомирській — 2 та по одній ОВК у Вінницькій, Харківській, Миколаївській та Київській областях. При цьому 29 ОВК створено на зрошувальних системах та 3 — у зоні осушення. 

«На території, що увійшла до складу вказаних вище організацій водокористувачів, у 2023 році зрошено 46 тис. га земель, що становить 35% від загальної площі зрошення в Україні», — зазначили у відомстві. 

Крім того, на сьогодні вже 7 організацій водокористувачів забезпечили внесення до Державного земельного кадастру відомостей про меліоративну мережу, що обслуговує їхню територію. Наступним кроком є можливість отримати меліоративні об’єкти у власність. 

«Водночас у 2023 році успішно й на високому рівні проведено поливний сезон. Зокрема, водогосподарськими організаціями Держрибагентства в Одеській, Запорізькій та Миколаївській областях аграріям надано послуг з подачі води на зрошення на загальну площу 38,8 тис. га. Водоподачу здійснювали 120 насосних станцій, якими подано майже 100 млн м³ води, а це на 25% більше, ніж минулого року», — додали в агентстві.