Думка: Раннє збирання зернових має свій плюс

27 червня 2018, 11:17 3715

Вплив погодних умов на формування врожаю зернових при сучасному стані зрошення на Півдні країни – чи не найважливіший фактор формування врожаю.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua розповів заступник генерального директора » НІБУЛОНу» з виробництва Костянтин Хмельницький.

За його словами, відсутність дощів у вересні 2017 року не дозволило отримати розвинуті посіви озимих на період завершення вегетації, але надм«які умови зими, з достатньою кількістю опадів дозволили озимому клинові перезимувати без суттєвих втрат. 

«Пізні терміни відновлення весняної вегетації, високі температури та відсутність опадів у квітні та на початку травня поточного року змусили рослини проходити основні весняні фази розвитку в надстислі терміни. Відсутність можливості керування даними процесами призвели до недобору врожаю зернових на 10-15% до попереднього року», — уточнив Костянтин Хмельницький.

В цілому ж, додає заступник генерального директора » НІБУЛОНу», відновлення системи зрошення на Півдні могло б призвести до збільшення врожайності польових культур на третину й більше до середньорічних показників. 

«Відносно поточних погодних умов, можна зазначити, що вони посприяли достиганню хлібів на 7-10 днів раніше ніж попередні роки. В цьому є й плюс, раннє збирання дозволить аграріям завчасно підготувати ґрунт під посів озимої групи культур та якісно обробити поля під наступні культури і з оптимізмом дивитися у 2019 рік», — резюмував він.  


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua