Продають те, що ще не виросло. Як обвалюється ринок спаржі на старті сезону

30 квітня 2025, 06:22 2084

Ринок спаржі в Україні далекий від насичення. Попит передусім росте у великих містах, де і дохід населення вищий, і споживач розпробував продукт.

Станом на тепер площі під цією культурою нараховують до 500 га разом із присадибними ділянками, хоча ще до повномасштабного вторгнення не перевищували 300 га. І це не межа.

Статистикою в коментарі AgroPortal.ua ділиться директор ФОП «Булгаков», консультант із вирощування та зберігання аспарагуса Павло Булгаков. Він вказує, що точних цифр не має, адже багато насаджень лишилися в окупації на Херсонщині, втім рахує, скільки до країни завозять посадкового матеріалу, лишає 15% на похибку, адже за різних обставин певна частина площ може загинути.

Фото: архів Павла Булгакова

Однак і з такими обсягами до європейського ринку спаржі Україні ще далеко. Лише в Німеччині культура займає 25 тис. га.

propData.content.image
Павло Булгаков, директор ФОП «Булгаков», консультант із вирощування та зберігання аспарагуса

Ми боремося за клієнта, адже продукт недешевий. Культура споживання в Україні не сформована, потрібно завойовувати власний ринок збуту шляхом правильного подання інформації, популяризації спаржі.

В асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» додають, що найбільшими світовими виробниками спаржі у 2023 році були: Китай – 7,4 млн т, Перу – 356,7 тис. т, Мексика – 347,3 тис. т, Німеччина – 111,9 тис. т, Італія – 51,8 тис. т, Іспанія – 44,1 тис. т. 

Світовий імпорт спаржі у 2023 році становив $1 445,8 млн, що майже дорівнює 2022 року ($1 439,6 млн). А світовий її експорт у 2023 році становив $1 209,5 млн, що на 2% більше, ніж 2022 року.

propData.content.image
Максим Гопка, аналітик УКАБ

Спаржа залишається привабливою культурою для експорту, але через чутливість до транспортування та сезонності вимагає продуманого підходу до логістики й маркетингу. У перспективі виробники, які можуть забезпечити високу якість, швидку доставку та відповідати запитам «еко» та «органік» трендів, матимуть конкурентну перевагу.

Що ж до ціни на спаржу. Цього року в Україні вона стартувала з 600 грн/кг уроздріб. Це були перші зрізання з теплиць перед Великоднем, уточнює власник ФГ «Аспарагус Журавля» (3,5 га під спаржею, Полтавська область) Олександр Журавель. Однак за тиждень ціна спустилася до 500 грн/кг.

Збирають спаржу вже і фермери Одещини та Черкащини, які реалізують продукт за такою ж ціною. Втім, не кожен українець готовий купувати дорого, тому деякі виробники випробовують різні маркетингові стратегії. До прикладу, в соцмережах достатньо пропозицій на передзамовлення продукту за ціною нижче ринкової.

propData.content.image
Олександр Журавель, власник ФГ «Аспарагус Журавля»

Спаржі достатньо ще немає, але ринок падає. За передзамовленням багато виробників обвалюють ціни до 300-350 грн/кг. Вони продають те, що ще не виросло.

І це ризик для споживача, адже на 4-5 травня, у пік масової врожайності, прогнозують приморозки, які можуть завдати шкоди урожаю. А виробник, який бере передзамовлення, не має чіткої дати відправлення, як і чіткої пропозиції — отримаєте товсту, тонку, коротку чи за стандартом зрізану рослину.

Павло Булгаков констатує, що ринок спаржі не сталий, самі споживачі не дуже розуміють, чого хочуть. Але є певні стандарти, яких великі виробники намагаються дотримуватися: гарно сформовані пучки, свіже зрізання, відсутність жорстких волокон тощо. Така продукція і коштує, відповідно, більше.


Минулого року в пік ціна провалювалася до 220 грн/кг у гуртовій закупівлі, однак уроздріб трималася на рівні 400 грн/кг.

propData.content.image
Олена та Сергій Панчуки, фермери з Житомирщини

Розпочали збір спаржі з гібриду Гійнлім. Наразі він вийшов на свій гарний рівень урожайності, тож щодня маємо зрізання. Далі підтягнеться Гролім й інші пізні сорти. Збут суто через онлайн-магазин, фізично продажів немає. Ціна дещо зросла, але це закономірно, адже витратна частина теж збільшилася. Кілограм коштує 400 грн.

Варто зважати, що і сезон цьогоріч розпочався трохи пізніше. Подружжя молодих фермерів Олени та Сергія Панчуків (1 га на Житомирщині) уточнює, що на початку квітня минулого року спаржу вже різали, цього року почали лише в 20-х числах.

Погода на початок сезону така ж, як і минулого — +24-25°С, та якщо приморозки на початку травня таки вдарять, то рослини доведеться зрізати й утилізувати. На Одещині квітневі приморозки вже відмінусували до 30% урожаю, уточнює Павло Булгаков. Померзла не лише та, що проросла, неліквідною буде і та, яка лише показалася.

Фото: архів Павла Булгакова

З метою мінімізації втрат консультант із вирощування та зберігання аспарагуса радить дотримуватися правильної глибини й схеми висадки та підбору правильних гібридів.

Висока ціна на продукт пояснюється вартістю вирощування. Так, лише собівартість кілограма збирання в деяких регіонах сягає 150 грн. А ще амортизація ділянки, відбивання вкладень, захист, обробіток тощо — набігає до 220 грн/кг. І це межа рентабельності, додає Павло Булгаков.

Окрім цього, за його словами, велика межа і входу на ринок. Загалом сума для закладання 1 га «під ключ» із поливом виросла до 35-38 тис. євро, тоді як минулого року коливалася на рівні 30-32 тис. євро. Дорожчають як самі саджанці, так і системи поливу.

Але прибутки є.

propData.content.image
Павло Булгаков, директор ФОП «Булгаков», консультант із вирощування та зберігання аспарагуса

Якщо пів гектара обробляє сім’я сама, то засадити його рослиною класу «А» коштуватиме $15 тис. З ділянки на третій рік можна зібрати 3 т спаржі. Станом на тепер це 1,5 млн грн. Вкладення повертаються, адже ділянка плодоноситиме до 10 років.

Він радить починати від 5 га, адже ресурсні затрати практично однакові, а прибуток із більшої площі прогнозованіший.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua