Ми боремося за клієнта, адже продукт недешевий. Культура споживання в Україні не сформована, потрібно завойовувати власний ринок збуту шляхом правильного подання інформації, популяризації спаржі.
Ринок спаржі в Україні далекий від насичення. Попит передусім росте у великих містах, де і дохід населення вищий, і споживач розпробував продукт.
Станом на тепер площі під цією культурою нараховують до 500 га разом із присадибними ділянками, хоча ще до повномасштабного вторгнення не перевищували 300 га. І це не межа.
Статистикою в коментарі AgroPortal.ua ділиться директор ФОП «Булгаков», консультант із вирощування та зберігання аспарагуса Павло Булгаков. Він вказує, що точних цифр не має, адже багато насаджень лишилися в окупації на Херсонщині, втім рахує, скільки до країни завозять посадкового матеріалу, лишає 15% на похибку, адже за різних обставин певна частина площ може загинути.
Фото: архів Павла Булгакова
Однак і з такими обсягами до європейського ринку спаржі Україні ще далеко. Лише в Німеччині культура займає 25 тис. га.
Ми боремося за клієнта, адже продукт недешевий. Культура споживання в Україні не сформована, потрібно завойовувати власний ринок збуту шляхом правильного подання інформації, популяризації спаржі.
В асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» додають, що найбільшими світовими виробниками спаржі у 2023 році були: Китай – 7,4 млн т, Перу – 356,7 тис. т, Мексика – 347,3 тис. т, Німеччина – 111,9 тис. т, Італія – 51,8 тис. т, Іспанія – 44,1 тис. т.
Світовий імпорт спаржі у 2023 році становив $1 445,8 млн, що майже дорівнює 2022 року ($1 439,6 млн). А світовий її експорт у 2023 році становив $1 209,5 млн, що на 2% більше, ніж 2022 року.
Спаржа залишається привабливою культурою для експорту, але через чутливість до транспортування та сезонності вимагає продуманого підходу до логістики й маркетингу. У перспективі виробники, які можуть забезпечити високу якість, швидку доставку та відповідати запитам «еко» та «органік» трендів, матимуть конкурентну перевагу.
Що ж до ціни на спаржу. Цього року в Україні вона стартувала з 600 грн/кг уроздріб. Це були перші зрізання з теплиць перед Великоднем, уточнює власник ФГ «Аспарагус Журавля» (3,5 га під спаржею, Полтавська область) Олександр Журавель. Однак за тиждень ціна спустилася до 500 грн/кг.
Збирають спаржу вже і фермери Одещини та Черкащини, які реалізують продукт за такою ж ціною. Втім, не кожен українець готовий купувати дорого, тому деякі виробники випробовують різні маркетингові стратегії. До прикладу, в соцмережах достатньо пропозицій на передзамовлення продукту за ціною нижче ринкової.
Спаржі достатньо ще немає, але ринок падає. За передзамовленням багато виробників обвалюють ціни до 300-350 грн/кг. Вони продають те, що ще не виросло.
І це ризик для споживача, адже на 4-5 травня, у пік масової врожайності, прогнозують приморозки, які можуть завдати шкоди урожаю. А виробник, який бере передзамовлення, не має чіткої дати відправлення, як і чіткої пропозиції — отримаєте товсту, тонку, коротку чи за стандартом зрізану рослину.
Павло Булгаков констатує, що ринок спаржі не сталий, самі споживачі не дуже розуміють, чого хочуть. Але є певні стандарти, яких великі виробники намагаються дотримуватися: гарно сформовані пучки, свіже зрізання, відсутність жорстких волокон тощо. Така продукція і коштує, відповідно, більше.
Минулого року в пік ціна провалювалася до 220 грн/кг у гуртовій закупівлі, однак уроздріб трималася на рівні 400 грн/кг.
Розпочали збір спаржі з гібриду Гійнлім. Наразі він вийшов на свій гарний рівень урожайності, тож щодня маємо зрізання. Далі підтягнеться Гролім й інші пізні сорти. Збут суто через онлайн-магазин, фізично продажів немає. Ціна дещо зросла, але це закономірно, адже витратна частина теж збільшилася. Кілограм коштує 400 грн.
Варто зважати, що і сезон цьогоріч розпочався трохи пізніше. Подружжя молодих фермерів Олени та Сергія Панчуків (1 га на Житомирщині) уточнює, що на початку квітня минулого року спаржу вже різали, цього року почали лише в 20-х числах.
Погода на початок сезону така ж, як і минулого — +24-25°С, та якщо приморозки на початку травня таки вдарять, то рослини доведеться зрізати й утилізувати. На Одещині квітневі приморозки вже відмінусували до 30% урожаю, уточнює Павло Булгаков. Померзла не лише та, що проросла, неліквідною буде і та, яка лише показалася.
Фото: архів Павла Булгакова
З метою мінімізації втрат консультант із вирощування та зберігання аспарагуса радить дотримуватися правильної глибини й схеми висадки та підбору правильних гібридів.
Висока ціна на продукт пояснюється вартістю вирощування. Так, лише собівартість кілограма збирання в деяких регіонах сягає 150 грн. А ще амортизація ділянки, відбивання вкладень, захист, обробіток тощо — набігає до 220 грн/кг. І це межа рентабельності, додає Павло Булгаков.
Окрім цього, за його словами, велика межа і входу на ринок. Загалом сума для закладання 1 га «під ключ» із поливом виросла до 35-38 тис. євро, тоді як минулого року коливалася на рівні 30-32 тис. євро. Дорожчають як самі саджанці, так і системи поливу.
Але прибутки є.
Якщо пів гектара обробляє сім’я сама, то засадити його рослиною класу «А» коштуватиме $15 тис. З ділянки на третій рік можна зібрати 3 т спаржі. Станом на тепер це 1,5 млн грн. Вкладення повертаються, адже ділянка плодоноситиме до 10 років.
Він радить починати від 5 га, адже ресурсні затрати практично однакові, а прибуток із більшої площі прогнозованіший.
Алла Стрижеус, AgroPortal.ua