Від розумних технологій до агроенергетики і не тільки: куди трансформується агробізнес

15 квітня 2024, 05:48 2111

«Новий рівень» — це одна з грантових програм від проєкту «єРобота» для переробних підприємств, за якою бізнес може отримати до 8 млн грн на розвиток. Даною можливістю скористалася компанія FRENDT — Центр точного землеробства, але для розвитку вибрали відразу кілька напрямів, і доволі несподіваних.

Власник компанії Віталій Шуберанський розповів AgroPortal.ua, як вдалося втілити проєкт, який не шкодить природі й водночас забезпечує паливом тих, хто його потребує. А також про інші ініціативи, які вже на етапі впровадження. 

Деградовані землі підштовхнули до переробки та виробництва паливних пелет

Компанія FRENDT наприкінці 2021 року придбала земельні активи на Рівненщині. Там знайшли територію, яка має стати науково-виробничим підприємством для компанії.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

Ми вирішили створити підприємство, на базі якого люди, які не вірять в точне землеробство, можуть приїхати, сісти в трактор, взяти сівалку, обприскувач і спробувати, як все це працює. Тобто такий собі шоурум. І по-друге, нам потрібно було знайти проблемні території з деградованими землями, щоб показати, як можна їх трансформувати.

Таке підприємство знайшли на півночі Рівненської області. За словами власника компанії, там є і піщані ґрунти, і торфовища. Відповідно, фахівці вивчали, які культури можна висівати на тій території та яким чином підвищити родючість ґрунтів.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

Ми вже два роки досліджуємо ґрунти і побачили, що на таких деградованих землях дуже ефективно вирощувати енергетичні культури. Проте віддаленість до таких великих міст як Рівне, Житомир, Київ становить понад 160-200 км. Відповідно, якщо ми будемо вирощувати сировину, то її немає куди продавати. І тому було прийняте рішення будувати завод із переробки сировини, паралельно займатися вирощуванням енергетичних культур і виробляти паливні пелети.

Вже виготовили понад 40 тонн паливних пелет. В України є потенціал в даному напрямі, споживачі потребують кінцевого продукту, а країна — відновлюваних джерел енергії, зазначає Віталій Шуберанський. На полях науково-виробничого підприємства вирощують енергокультури, які покращують родючість ґрунтів.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

Ми розглядаємо дві культури — енергетична верба і міскантус. Відповідно, коли з верби опадає листя, формується родючий шар ґрунту. Ми землі не оремо, працюємо над декарбонізацією і бачимо переваги. По-друге, ми отримуємо паливо і таким чином забезпечуємо енергонезалежність.

Створення заводу стало можливим завдяки грантовим коштам від Міністерства економіки (в межах проєкту «єРобота») для переробних підприємств. Компанія отримала 7 млн грн на умовах співфінансування, власні інвестиції склали понад 15 млн грн.

З гіршого зробити найкраще. Вибір підприємства для будівництва заводу

На території науково-виробничого підприємства не було взагалі нічого, крім чагарників. Критерієм вибору даної території було знайти проблемну землю, а мета — зробити з неї найкращу і показати увесь шлях до успіху, зазначає власник FRENDT.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

Ми використовуємо програмні продукти і цифрові системи, і згодом буде видно еволюцію в цифрі — що ми робили та як робили. Ми фіксуємо процеси виробництва палива, людино-години, всі енергозатрати. В результаті побачимо, скільки коштів і часу витратили, аби деградовані землі перетворити на ефективні. 

Він додає, що наразі формується модель успішного виробництва. Оскільки новостворене підприємство є науково-дослідним, то фермери, яким цікава дана ідея, можуть приїжджати і дивитися, як все працює в комбінації з точним землеробством, переймати досвід і впроваджувати на своїх територіях такі проєкти.

Поради тим, хто хоче реалізувати такий проєкт у себе

Віталій Шуберанський радить не набивати шишки самостійно, а приїхати на виробництво, подивитися на процес і потім у себе зробити все згідно з методологією, яку запропонують. Сьогодні FRENDT на себе взяв удар і несе затрати, щоб у майбутньому показати, як робити не можна, а як потрібно. У цьому і є суть науково-дослідного підприємства, зазначає власник компанії.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

Нам потрібно випробувати все, зрозуміти, що можна робити, а що не можна. На деградованих ґрунтах, непридатних для вирощування польових культур, можна культивувати енергетичні культури, які і є сировиною для нашого заводу. До того ж ми беремо участь у процесі відновлення джерел енергії. А на тих полях, у цьому ж господарстві, де хороші ґрунти, будемо вирощувати польові культури.

Перспективи виробництва круп

Сьогодні поряд із виробництвом паливних пелет FRENDT вирощуватиме круп'яні культури. Незабаром будуть переробляти продукцію, хочуть створити власну торгову марку та продавати крупи на локальному ринку.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

На півночі Рівненщини ціни на такі базові продукти, як крупи, сьогодні значно вищі, ніж у Києві, через логістику. Ми вже ведемо перемовини з компанією «Органік Стандарт», вони мають проконсультувати нас щодо того, аби в межах нашої наукової діяльності ми могли надалі займатися виробництвом круп. Маємо намір виділити 150-200 га землі для вирощування органічних зернових культур.

«Козенятко і баранчик» чи «Свіжина з лугів»?

За порадами колеги, який займається козівництвом, Михайла Кобченка, співвласника ТОВ «АПК «Докучаєвські чорноземи», Віталій Шуберанський вирішив організувати й у себе невеличку ферму та розводити кіз.

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

Кози — досить невибагливі тварини. Ми обрали козівництво м'ясного напряму і завозимо поголів'я кіз м'ясної породи закордонної селекції. По-друге, наше новостворене підприємство з деградованими землями, які не оброблялись і заросли чагарниками, використовуємо як майданчик для випасу худоби. На ці чагарники ставимо електропастуха, запускаємо кіз, і вони екологічно з'їдають їх. У результаті покращується біота ґрунту, а козам є чим поласувати.

Власник компанії зазначає, що слід зрозуміти, чи будуть у даному регіоні жити кози (оскільки це північ України, і сума активних температур низька, опади бувають часто, тумани, зима агресивніша), тому під цей експеримент потрапило 20 голів. І на сьогоднішній день вже є молодняк.

Також FRENDT бере участь у проєкті UNDP (підрозділ ООН) щодо збереження екосистеми на півночі України. Відповідно, на території науково-дослідного підприємства є поля, які підпадають під категорію пасовищ для сіножаті. Це торфовища, і якщо їх розорати, буде втрачатися карбон. Тому на тій території буде випасатися м'ясне поголів'я МРХ (мала рогата худоба). Таким чином зберігатиметься екосистема, а компанія матиме м'ясо.

«Ми хочемо вирощувати кіз на м'ясо, і нам потрібно буде його продавати. Тому думаємо, який із варіантів назви бренду обрати: перший — «Козенятко і баранчик», другий — «Свіжина з лугів», — ділиться планами Віталій Шуберанський. Можливо, з'являтимуться й інші варіанти, з яких оберуть найкращий.

Породи кіз та їхні «друзі»

Загалом фахівці наразі опікуються бурською породою кіз. Також у майбутньому хочуть завезти з Африки кіз породи червоний калахарі. Власник FRENDT додає, що бурські кози живуть у природному середовищі, максимально наближеному до диких умов існування. 

propData.content.image
Віталій Шуберанський, власник компанії FRENDT

Ми наразі спілкуємося з представниками університету у Фінляндії, з якими співпрацюємо. Вони розуміються на оленях, на догляді за ними, використовують стружку з їхніх рогів для фармацевтичної галузі. Ми також думаємо над цим, і, ймовірно, в межах проєкту UND на нашій фермі з'являться ще й олені. 

Окрім цих тварин, Віталій Шуберанський має павичів. Колись він подарував пару — павича і паву — своєму батькові. Птахи довго не могли привести потомство, та нині вже з’явилося на світ 8 павичів. Для них збудували «домівку», і тепер на фермі мешкають 10 таких птахів.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua