Стратегія виживання: як аграрії змінюють підходи до виробництва

29 лютого 2024, 05:54 2550

Йде третій рік повномасштабної війни, і аграрії щодня продовжують стикатися з перепонами у виробництві. Через брак коштів змушені мінімізувати затрати, спрощувати технології та вирішувати питання кадрового забезпечення.

Перед початком весняної сівби AgroPortal.ua поцікавився у аграріїв з різних областей, які культури обирають для посіву, які технології застосовуватимуть цього сезону та на чому планують заощадити задля рентабельності виробництва. 

У СТОВ «Сосонівка-Агро» на Харківщині активно готуються до посівної кампанії. Зазвичай вирощують озиму та яру пшеницю, соняшник, кукурудзу. Загалом обробляють майже 4 тис. га. Директор господарства Іван Почкай зазначає, що сівозміна за період повномасштабної війни дещо змінилася.

propData.content.image
Іван Почкай, директор СТОВ «Сосонівка-Агро»

Ми повністю відмовилися від сої, нуту, гороху. Сіяли їх до повномасштабної війни, але з часом зрозуміли, що ці культури нам вирощувати невигідно. Тож найближчим часом не будемо повертатися до їх культивування. 

За словами Івана Почкая, нішеві культури були в сівозміні господарства. Зокрема, торік сіяли просо, але культура виявилася нерентабельною, тому цього сезону від неї відмовилися. 

У господарстві планують змінювати загальні підходи, переглядатимуть економічну складову: «Цього сезону зміни технології виробництва є у наших планах, будемо переглядати підходи, зменшувати витрати на ті чи інші заходи, аби рухатися в напрямі рентабельності виробництва».

На Львівщині також уже готові до сівби. У ПП «Західний Буг» планують змінити загальну концепцію сівозміни.

propData.content.image
Володимир Петрунів, головний агроном ПП «Західний Буг»

Ми не будемо змінювати підходи до нішевих культур, варто працювати зі структурою ґрунту посівних площ. Можливо, дещо змінимо у сівозміні загалом: збільшимо посіви сої та кукурудзи. Адже наше завдання — зробити так, щоб прибуткові культури покривали збитки.

У ТОВ «Володимирівське» на Кіровоградщині мають чотирипільну сівозміну: на першому полі зростає озимина, на другому вирощували ріпак і сою, але від останньої відмовилися і висівали кукурудзу. На третьому полі закладають кукурудзу, а на четвертому — соняшник.

propData.content.image
Анатолій Григорчук, співвласник ТОВ «Володимирівське»

З 2022 року сівозміна змінилася — ми зменшили посіви кукурудзи приблизно на 12,5%, проте додали соняшник. Розглядаємо варіант повернутися до довоєнної сівозміни, але чи покращиться логістика? З культур найрентабельнішою для нас була кукурудза, за винятком 2020 року, коли був неврожай.

Нішеві культури в господарстві наразі не практикують. За словами аграрія, раніше вирощували олійний льон. Перший рік вдалося досягти успіху, відпрацювали технологію, а вже наступного довелося фасувати і доочищувати насіння, тому затрат було більше, ніж прибутку. Тож вирішили відмовитися від даної ідеї. Для вирощування нішевих культур потрібно чітко знати систему виробництва та реалізації, впевнений Анатолій Григорчук.

Він додав, що цього сезону не планують економити, будуть працювати на рівні минулого року, але зменшать норми внесення комплексних добрив, азот будуть вносити з огляду на ситуацію.

«Минулого року погодні умови позитивно склалися для пшениці та ріпаку. Ми використовували азот, ще докуповували його, відповідно, отримали рекордний врожай пшениці — 7 т/га. Для Кіровоградщини це дуже хороший показник», — зазначив Анатолій Григорчук.

У агропромисловій компанії «Маїс» на Черкащині вирощують кукурудзу як насіннєву, так і для виробничих потреб. Практикують і нішу.

propData.content.image
Іван Дудник, начальник відділу продажів агропромислової компанії «Маїс»

Площі під кукурудзою у нас на поливі, тому культура повертається на те ж саме поле на 2-3-й рік. Основною культурою для нас є кукурудза, передусім насіннєва, проте вирощуємо й інші культури, зокрема нішеві, як, наприклад, аспарагус.

Ця культура щороку набирає популярності серед фермерів, зазначив Іван Дудник. Цьогоріч «Маїс» планує отримати перший врожай аспарагуса, а також висіяти його на майбутній сезон.

Правильний обробіток ґрунту — основа доброго врожаю

Сьогодні аграрії шукають ефективні рішення для впровадження їх у своїх господарствах. Важливим аспектом є система обробітку ґрунту, яка безпосередньо впливає на землю та врожаї.

propData.content.image
Іван Почкай, директор СТОВ «Сосонівка-Агро»

Наше господарство знаходиться в зоні недостатнього зволоження, і основний обробіток ґрунту, який ми застосовуємо, — безвідвальний, вертикальний. Орати ми перестали понад 10 років тому. Таким чином вдається зберігати вологу, що краще позначається на культурах у майбутньому.

propData.content.image
Анатолій Григорчук, співвласник ТОВ «Володимирівське»

Ми застосовуємо безвідвальний обробіток ґрунту з 2004 року. З No-till на той час нам не вистачило досвіду працювати, але сьогодні розуміємо, що будемо рухатися до нульового обробітку ґрунту. Але ця супертехнологія вимагає знань і ресурсів.

propData.content.image
Іван Дудник, начальник відділу продажів агропромислової компанії «Маїс»

Сьогодні складно дійти результату, якщо ти працюєш за якоюсь однією технологією. Лише комплекс заходів може привести бізнес до рентабельності. Варто застосовувати мінеральне живлення та обов'язково додавати біологічні препарати, інакше товарна кукурудза, наприклад, не покаже бажаних результатів. Щодо технології обробітку ґрунту, то ми на шляху до впровадження Strip-till, наразі працюємо за класичною технологією.

На підприємстві, зазначив Іван Дудник, наразі отримати бажані врожаї кукурудзи, не перевертаючи пласт ґрунту, складно. Але тут вивчають технології та планують обробляти землі більш ощадливо.

Як досягти високих урожаїв?

propData.content.image
Іван Почкай, директор СТОВ «Сосонівка-Агро»

Єдиним дієвим фактором, який я можу впровадити з огляду на можливості, є покращення організації праці. Все інше на даний момент вимагає значних фінансових витрат, що є ризикованим сьогодні. Тому організація праці та правильне використання наявних виробничих можливостей — основне, над чим ми будемо працювати у досягненні запланованих урожаїв основних культур.

propData.content.image
Іван Дудник, начальник відділу продажів агропромислової компанії «Маїс»

Сьогодні без планування немає майбутнього, хоча це і складно робити в період війни. Ми будемо втілювати всі технології, які використовували до цього. До того ж у нас кукурудза росте на поливі, а це також дає можливість забезпечити високі врожаї.

propData.content.image
Анатолій Григорчук, співвласник ТОВ «Володимирівське»

Планових показників урожайності ми будемо досягати шляхом вологозабезпечення. Я прогнозую, що 2024 рік буде надзвичайно посушливим, тож будемо оптимізувати виробництво, підлаштовуватися до примх погоди. У нашому регіоні опадів раніше випадало на рівні 450 мм (ми знаходилися на межі Степу та Лісостепу). Нині змістилися в зону Степу, і вологість менша за 400 мм практично щороку.

Врожайність лімітується наявністю вологи, зазначає аграрій. У господарстві, як правило, прогнозують запаси продуктивної вологи в ґрунті, й від цього планують технологію, за якою працюватимуть.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua