Органічна ферма «Козак Органік» з перших днів повномасштабного вторгнення опинилася під окупацією. За рішенням власників, уже другий рік поспіль вони нічого не вирощують, щоб не годувати окупантів, а також задля збереження сертифікації. Адже якщо інспектор з органіки не зможе до них приїхати, то відповідна сертифікація анулюється, а відновити її можна буде не раніше, ніж за два роки.
Про це AgroPortal.ua розповів засновник органічної ферми «Козак Органік» із Запорізької області Олександр Орєхін.
Сільським господарством Олександр Орєхін почав займатися ще у 2013 році, й одразу органічним. Спочатку це було 20 соток і вирощування органічної продукції в теплиці для себе та декількох родин.
«Намагаючись зрозуміти, як же все це працює, адже я тоді зовсім нічого не знав про сільське господарство, я багато читав. Літератури як такої у 2013-2014 роках у нас не було, на допомогу прийшли англомовні джерела. Іноді жартома я говорю, що мій янгол-охоронець у минулому житті був агрономом, а зараз допомагає мені в тому, як краще сіяти, як боротися зі шкідниками, хворобами, взагалі як і що робити. Мені все це легко далося з самого початку», — згадує Олександр.
У 2018 році він пройшов навчання з підвищення кваліфікації по сільському господарству в Німеччині, а потім почав їздити на агровиставки, дивитись, хто чим займається. І після чергового заходу, поспілкувавшись із трейдерами, прийняв рішення заходити офіційно в органічне виробництво та просувати продукцію на ринок. Для цього придбав перші 4 га землі, потім стільки ж взяв у оренду. З кожним роком площа збільшувалась, і на даний момент сягає 200 га. Вся вона сертифікована згідно з органічними регламентами ЄС.
«Іноді я називаю себе атиповим фермером. Адже звичайний розвиток господарства починається із зернових та олійних, потім овочі у відкритому ґрунті та теплиці. У мене ж — усе навпаки. Спочатку були теплиці, далі овочі у відкритому ґрунті, а потім зернові. Починав із тепличних огірків, потім тривалий час була зелень, далі зайнявся полями. Зелень так і лишилась, але вона не є основною культурою. Також ми вирощуємо гарбузи, кавуни, дині, кабачки, баклажани, картоплю, томати червоні та жовті — й усе це органіка. Ягід поки що немає, хоча в 2022 році планували вирощувати тепличні. Найперше поле, яке я купив, було з шикарним видом на Каховське водосховище, і там ми планували зробити технічний виноградник, щоб виготовляти органічне вино. Місцева влада вже виділила нам місце під виноробню, але всі плани зруйнувала війна», — розповідає Олександр Орєхін.
За словами фермера, вирощувати органіку нелегко, але це його принципове рішення: займатись органічним сільським господарством, або не займатися цим узагалі. І тут справа зовсім не у грошах.
Ферма «Козак Органік» мала налагоджену співпрацю з еколавками, магазинами здорового харчування в Києві, Одесі, Івано-Франківську. У Запоріжжі працювали з «Сільпо». Дніпровська мережа «Петриківка» купувала овочі.
У 2022 році у планах було охопити всю Дніпропетровську, Запорізьку області органічними продуктами, а ще південь та схід, але через рашистів не встигли. Багато торговельних мереж, які зацікавлені у співпраці, телефонують нам і зараз, просять укласти договори, щоб уже після деокупації наші овочі потрапили на полиці їхніх магазинів.
«Козак Органік» нещодавно запустила виробництво борошна на Дніпропетровщині. Вдалося це зробити завдяки підтримці німецьких колег. У травні минулого року вони запропонували допомогу органічним виробникам, тож завдяки цьому проєкту вдалося частково покрити витрати на придбання млина та подальше виробництво борошна.
«Саме під час повномасштабного вторгнення я зрозумів, що потрібно відновлювати те, що російська влада забрала в моєї родини століття тому, і почав виробляти органічне борошно. Я зайшов у нішу, оскільки змагатися з великими виробниками не в змозі. На нішеве борошно попит є, але дуже малий. Щоб людей зацікавити, потрібно показати їм різницю між звичайним борошном та іншим продуктом, довести, що воно краще. Так було із органікою. Ще 2-5 років тому люди не розуміли, що органічна продукція набагато краще, ніж звичайна, а зараз уже це усвідомлюють. Так само із борошном. Ми працюватимемо в цьому напрямі, буде якийсь медіа-контент, де показуватиметься, що це краще, і це зробить харчування українців більш здоровим», — ділиться планами Олександр.
Придбати млин його спонукало продовження сімейної справи з 100-літньою історією. Адже у прадіда був майже такий самий зерновий млин на жорновах, і в 1925 році його розкуркулили та відправили всю сім’ю до Сибіру. Зараз фермер продовжує справу свого пращура.
Олександр Орєхін не перестає навчатись чомусь новому і це все намагається з теорії відразу застосувати у себе на практиці, тобто запровадити на власній фермі. Так, вивчаючи органіку, дізнавшись багато технологій та використавши їх безпосередньо у себе, він перейшов на інший рівень — біодинаміку.
«Це більш духовне землеробство, такий собі зв'язок космосу з землею, коли ти всією душею хочеш зробити світ кращим і тим самим деякими такими біодинамічними хитрощами робиш свій продукт ще якіснішим. Уже є досвід німецьких, французьких колег і навіть українських фермерів щодо біодинамічних продуктів — з тієї ж самої органічної пшениці виробляється краще й ароматніше борошно», — розповідає Олександр.
За його словами, органічна ферма планує розширюватися і далі. Якщо раніше вони вирощували зернові, олійні, і це все йшло на експорт, то зараз збираються виробляти пшеницю для хлібопекарської справи. Наразі підбирають сорти органічної пшениці, які будуть ідеально для цього підходити.
Підприємство брало участь у німецьких проєктах для органічних фермерів України та завдяки їм придбало млин. За іншим грантом було отримано потужний генератор від ФАО ООН. Ще була низка навчальних грантів — інтенсивний модуль навчання з маркетингової діяльності, бізнес-коучинг від німецького проєкту GIZ та Києво-Могилянської Бізнес Школи.
Чесно кажучи, дуже важко підіймати, організовувати якесь виробництво з нуля, але в мене багато друзів та клієнти, які допомагають. Одні надали приміщення в оренду безоплатно на пів року, інші допомагають мені із замовленнями. Ще я планую податись на державні гранти «єРобота» та інші для забезпечення роботи млина. І потім уже після деокупації планую ще податися на грант на теплицю і, можливо, на сад.
На території органічної ферми знаходиться 5 теплиць, і хоч наразі в них нічого не вирощується, за ними продовжують наглядати та підтримувати у належному стані два працівники, яким стабільно виплачується заробітна плата.
«Зараз ми виходимо у дуже великі мінуси, ми взяли кредит, щоб можна було виплачувати зарплатню під час окупації. Це така собі соціальна відповідальність, ми не можемо звільнити людей. Гроші — то таке, сьогодні вони є, завтра їх немає, та навпаки. Ми після деокупації відпрацюємо все, то не питання, і заробимо ще більше. Нам потрібно зберегти людей», — продовжує підприємець.
На думку Олександра Орєхіна, вирощувати сьогодні органічну продукцію в Україні дуже рентабельно. Це перспективний напрям, який потрібен не лише Україні, а й Європі.
«У 2020 році на виставці свіжих овочів у Берліні німці, які чули про органічні овочі з України, були в них зацікавлені. Та й уся Європа зацікавлена в тому, щоб отримувати наші органічні продукти. Вони розуміють, що органіка — це без хімії і вирощено на живій землі. До того ж органіка рентабельна і всередині країни, і на експорт. У себе це вигідно, коли ти займаєшся цим не заради того, щоб заробити більше, ніж інші. Органікою потрібно займатись, коли ти цим живеш, це має бути твоїм сенсом життя. А коли, на жаль, багато хто починає заходити в органіку лише, щоб заробити більше грошей, то хорошого з цього нічого не виходить», — вважає фермер.
У найближчих планах Олександра — розпочати новий напрям із вирощування органічної птиці, запустити з пекарями Дніпра виробництво органічної піци та продовжувати популяризувати органічні продукти.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua