Курс на Незалежність. Як великий агробізнес розвиває мале підприємництво в селах

20 травня 2023, 05:50 4964

Два роки тому у селі Щаслива на Вінниччині в ангарі ФГ «Фемелі» з’явилася невелика пекарня, яка виготовляла до 20 хлібин на день. Сьогодні тут уже виробляють 1,5 тис. одиниць продукції — 10 видів хліба і 15 видів випічки.

Власник пекарні Михайло Магденко ще до початку повномасштабного вторгнення планував збільшити потужності виробництва. Заради реалізації своєї мети минулого року взяв участь у конкурсі грантів «Курс на Незалежність», який організували у партнерстві агропромхолдинг «Астарта-Київ», Благодійний фонд «Повір у себе», уряд Німеччини — Федеральне міністерство економічної співпраці та розвитку (BMZ) та німецький банк розвитку DEG.

Загалом на конкурс мінігрантів «Курс на Незалежність» подали заявки понад 220 учасників, з яких 60 переможців отримали по 12 тис. євро на розвиток власної справи. Загальний грантовий фонд склав 720 тис. євро.

Про бізнес у селі, досвід створення пекарні та участь у грантових програмах розповів Михайло Магденко в прямому ефірі Instagram.


Вся сировина для випікання — з власного поля

Михайло Магденко, можна сказати, агроном у четвертому поколінні, адже його прадід, дід та батько були агрономами. Хлопець продовжив сімейну традицію і освоїв спеціальність в Іллінецькому аграрному коледжі, а згодом продовжив освоювати фах агронома в Польщі.

«Оскільки мій батько фермер, на різні свята громада села просила його пекти хліб. Ми купили маленьку піч і тістоміс. Наш хліб дуже сподобався односельцям, тому після мого повернення в Україну ми вирішили розвивати цей напрям й докупили ще декілька печей і тістоміс. Так з’явилася пекарня «Щасливецький хліб», — згадує Михайло.

Сьогодні підприємство фактично працює за концепцією «від лану до столу», адже сировину для випікання хліба вирощують на власних полях. Зерно перемелюють на власному млині і таким чином забезпечують виробництво якісним борошном. Цього року переробили 100 т пшениці на борошно.

Ще на старті роботи пекарні відразу вирішили впровадити систему HACCP, адже усвідомлювали, наскільки це важливо для якості продукту.

«Нашим першим технологом була односельчанка, яка мала великий досвід роботи на хлібокомбінаті.Вона передала свої знання нам, розповіла, як працюють усі процеси, і дуже допомогла. Сьогодні ми вже вивели свої рецептури, весь час працюємо над розробкою чогось нового, адже споживачі потребують нових і цікавих продуктів», — розповідає підприємець.

Розширення пекарні завдяки гранту

З 24 лютого 2022 року пекарня не працювала тиждень, люди боялися виходити на роботу через невизначеність. Та згодом частково відновили виробництво, але випікали лише чорний і білий хліб. Тільки через пів року почали виробництво іншої здоби.

«Багато продукції передавали на блокпости та фронт. Попит на хліб зростав, а у нас був лише тістоміс, піч і розстойка — спеціальна кімната з температурою і вологістю для дозрівання хліба. Ми розуміли, що нам потрібно або більше працівників, або більше обладнання», — зазначає власник пекарні.

Щоб вирішити цю задачу, він спершу подався на грант від «єРобота» і отримав 250 тис. грн. Згодом йому порадили взяти участь у конкурсі мінігрантів «Курс на Незалежність». 

«Ми подали заявку, пройшли навчальні вебінари по 5 годин, дотримуючись рекомендацій від куратора, написали бізнес-плани і в результаті перемогли — отримали обладнання вартістю 910 тис. грн. До останнього не вірили в це, аж поки «Астарта-Київ» не привезла та не встановила все обладнання. Завдяки грантам тепер у нас є новий тістоміс, хліборізка, дозатор води, апарат для формування подових хлібів, дві печі — одна для піци, друга — для круасанів, столи, роздільник продукції, ваги. Проєкт «Курс на Незалежність» пришвидшив наш розвиток, адже своїми силами до цього ми б йшли років 5-7», — зазначає Михайло Магденко.

До того ж, завдяки отриманим грантам на підприємстві було створено додатково 4 робочих місця, і загальна кількість працівників зросла до 8 осіб. За умовами проєкту переможці мають віддавати 10% від вартості обладнання своєї продукції на потреби громади. Михайло щомісяця передає свою смачну випічку громаді й частує «Щасливецьким хлібом» і військових, і внутрішньо переміщені родини, які проживають у гуртожитках. 

Авторський штрудель в асортименті

Завдяки грантовому конкурсу «Курс на Незалежність» у пекарні змогли розширити не лише асортимент, а й кількість одиниць продукції. Тому щойно налаштували роботу нового обладнання, повідомили всім магазинам про те, що готові приймати більше замовлень.

«Найбільшим попитом користується овальний хліб і так званий «кирпичик», а ще — штруделі з маком та повидлом. Своїм авторським напрацюванням вважаємо штрудель з подвійною начинкою: з одного боку банан, з іншого — шоколад. Це для тих, хто не може визначитися зі смаком», — розповідає Михайло Магденко.

В найближчих планах додати до асортименту продукції бездріжджовий хліб та лаваші. Михайло не збирається зупинятися і планує розширятися й далі. Наразі найбільша потреба в автомобілях, адже всі магазини хочуть отримати продукцію на 8:00 ранку. Щоб свіжа була і з хрусткою скоринкою

«Загалом місце для додаткових печей ще є, із сировиною проблем немає, тому, гадаю, з часом дійдемо і до 7-8 тис. одиниць продукції на день», — впевнений він.

Сьогодні продукцію пекарні «Щасливецький хліб» можна купити в Липовецькому, Щасливецькому, Іллінецькому та Немирівському районах. А ще оформити замовлення через сайт та Instagram-сторінку.Власник пекарні зазначає, що для розвитку потрібно використовувати всі наявні можливості та брати участь у грантових програмах.

«Так, можуть бути і невдачі, але зупинятися не варто. Вчитися на власному досвіді не соромно, це загартовує і робить нас сильнішими. І поки військові відвойовують нашу землю на полі бою, ми маємо робити все можливе, щоб країна продовжила розвиток. Кожен на своєму місці. Малими та великими кроками. Працювати задля Перемоги», — резюмує Михайло Магденко.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua