Цибуля — це не зерно. Скільки коштує вхід у овочевий бізнес

02 травня 2023, 05:50 7020

Цибуля цього сезону стала рекордсменкою за цінами серед усіх овочів. Української цибулі вистачило до середини січня, а далі на ринок надійшов імпорт. Зважаючи на ажіотаж та високі заробітки виробників, цього сезону до цибулевого бізнесу додадуться нові гравці. Досвідчені виробники попереджають, що в овочівництві не можна орієнтуватися на ціни попереднього сезону та варто бути готовими до перевиробництва.

Зараз багато господарств зайнялися вирощуванням цибулі, але це та культура, яка не пробачає помилок. Якщо під час вирощування зернових частково не дотримуватися технології, то зменшиться врожайність, а у випадку з цибулею це означає взагалі не отримати урожай.

«Сьогодні найбільші помилки господарств, які тільки починають займатися овочівництвом, — відсутність експертизи, неправильний підбір гібридів, економія на насінні, неправильно розраховані системи крапельного зрошення. Крім того, господарства з центральних регіонів намагаються сіяти озиму цибулю, але насправді кліматичні умови в цих областях несуть ризик для її вирощування. Вже є випадки, коли доводилося пересівати площі, оскільки не було отримано сходів. Пересіяти цибулю на 20 га — це додаткові витрати у розмірі 1 млн грн», — розповів керівник ТОВ «Органік-Д», експерт з виробництва овочів Вадим Кричковський під час мітапу «Як вирощувати цибулю, щоб не попасти на бабки».

Промислове виробництво потребує максимальної підготовки та площі мінімум 40 га 

До входження в овочевий бізнес потрібно готуватися як мінімум рік, оскільки швидкий і непрорахований початок призводить до втрат.

«Овочівництво, садівництво та ягідництво — це системний бізнес. До війни маржинальність овочів рахували за чотирма роками, адже щороку по якійсь культурі було просідання в ціні. Тому горизонт планування в бізнесі має бути не менше 5 років», — зазначає Вадим Кричковський.

Експерт радить починати вирощування цибулі в промисловому масштабі мінімум з 40 га. З меншими площами буде довший період окупності обладнання й техніки.

«Цибуля, як і всі овочі, — це не зерно, і одним натисканням кнопки завантажити фуру та продати не вийде. Є ціла низка допродажної підготовки. Якщо брати наш досвід, то за добу максимум можемо відвантажити не більше 45 т цибулі», — говорить керівник ТОВ «Органік-Д».

Повні технологічні затрати на 1 га — 300 тис. грн

Розпочинаючи вирощування цибулі, потрібно врахувати низку факторів.

  • Необхідно, щоб ділянки знаходилися поблизу джерела води, адже культура потребує щедрого поливу. Потреба на 1 га — до 6 тис. кубів за сезон.
  • Потрібно здійснити обов’язкове планування всіх процесів вирощування, розбір технологічної карти, розрахунок усіх етапів аж до самого збуту.
  • За повних технологічних затрат у 300 тис. грн/га та мінімальної врожайності 60 т/га чистий прибуток з 1 га має скласти не менше $10 тис.
  • Виробникам центральних та західних областей в жодному разі не слід брати за основу технологічні карти вирощування цибулі південних регіонів, оскільки вони не співпадають.

Ще один момент, на який звертає увагу Вадим Кричковський, — цибуля набирає основну масу в кінці вегетації, тобто за останні 2-3 тижні, коли вже вилягає перо. 

«Багато хто не бере це до уваги і пропускає той момент, що потрібно утримувати перо в зеленому стані, працювати превентивно фунгіцидами, інсектицидами, щоб не було його пошкодження. Якщо не втримати перо до останніх тижнів вегетації, то автоматично втрачається врожайність», — зазначає експерт і додає, що врожайність на зрошенні повинна становити 60-80 т/га, якщо збирати менше 40 т/га — рентабельності немає.

Підбирати гібрид потрібно з огляду на всі технологічні процеси 

Експерт радить підбирати гібрид залежно від технологічних процесів та орієнтуючись на механічне збирання. 

«У промисловому вирощуванні цього овочу є низка механічних операцій у полі — скошування бадилля, підкопування та складання цибулі у валок для просушування. Якщо цього не зробити, її доведеться досушувати в сховищі перед закладанням на зберігання. Потім потрібен підбирач цибулі, це три транспортери, якими вона завантажується і після цього везеться в господарство. Там потрібно відкалібрувати овоч на калібрувальній лінії. Проблема у підборі гібрида якраз полягає в тому, щоб він мав стійкість до механічного збирання та цибуля не облущувалася», — зазначає Вадим Кричковський.

Він додає, що є дуже багато якісних гібридів, які дають великі врожаї, але не витримують всіх операцій.

Ціновий фактор

Прогнозуючи майбутній сезон, фахівець зазначає, що у вересні-листопаді варто очікувати падіння ціни на цибулю, оскільки в цей час на ринок надійде великий обсяг продукції. Ціна суттєво знизиться, але коли настане час реалізації цибулі зі сховищ, вартість зростатиме, оскільки пропозиції якісного продукту буде небагато.

«Початківці, які зараз без досвіду пішли в овочівництво, виростять неякісний врожай, який намагатимуться продати за низькою ціною, щоб повернути хоч якісь затрати, і, відповідно, обвалять ринок в осінній період. Потім він підніметься, адже на ринок вийдуть гравці, в яких є потужності для зберігання та знання, як дотримати цибулю до січня-березня», — пояснює Вадим Кричковський.

До переробки потрібно дорости

Експерт наводить статистику, що до війни Україна експортувала щорічно на 5 млн євро замороженої цибулі та на 7 млн євро замороженої моркви. Але переважно потужності знаходилися в Херсонській області, де зараз вони зруйновані або розкрадені. 

Компанія «Органік-Д» розпочала будівництво заводу потужністю 20 тис. т переробки на рік, де буде вироблятися 10 тис. т мороженої цибулі та 10 тис. т мороженої моркви. Планують восени, коли цибулі багато, переробити свою продукцію і зібрати на ринку за прийнятною ціною. Переробка моркви — це робота зі сховища. 

«Підхід до переробки складний, оскільки овочі потрібно готувати до чищення, миття, шліфування. Тобто переробка — це зовсім інший рівень, і до неї потрібно дорости, а кидатись відразу — нереально. Це або має бути окремим бізнесом із закупленими на ринку овочами, або ж виробнику потрібно наростити відповідні обсяги продукції для забезпечення переробки», — зазначає Вадим Кричковський.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua