Чому мовчить переробний сектор ЄС
Оскільки європейські переробні підприємства найбільш залежні від постачання сировини, що наразі надходить з України, особливо коли йдеться про зернові, олію, цукор, продукцію птахівництва, то, на думку учасників дискусії, потрібно апелювати саме до представників цих галузей і налагоджувати зв'язки з переробним сектором.
На відміну від фермерів, голос переробників звучить тихіше на європейській арені, адже вони не настільки організовані. Тоді як фермерам достатньо тисячі тракторів, щоб натиснути на Брюссель.
«Ми всі отримуємо вигоду від поточної ситуації. Вона повинна бути продовжена з міркувань безпеки ЄС. З 2020 року німецька переробна промисловість збільшила кількість робочих місць на 100 тис. саме завдяки зростанню торгівлі продовольством усередині ЄС», — зауважив доктор Бальманн.
До того ж, попри війну, Україна є одним із ключових покупців сільськогосподарської техніки, виробленої в країнах ЄС.
Отже, підтримку з боку ЄС слід шукати серед зацікавлених сторін. Насамперед це переробна галузь, харчові підприємства, що також мають свої лобістські групи. Саме з ними, а також із національними урядами країн-членів, потрібно вести раціональну дискусію, оскільки, на жаль, зараз наративи важливіші за економічні аргументи, зазначили учасники дискусії.
«Вступ України до ЄС — це не проблема, а шанс, і йдеться не лише про їжу, а комплексні рішення, які стимулює аграрний сектор, як-от IT, що у нас ефективніші, ніж у ЄС. Це обмін знаннями та досвідом», — підсумував Алекс Ліссітса.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua