Рай на землі. Кейс розвитку сільського зеленого туризму

30 травня 2022, 06:39 2041
Денис Власенко

Хотіли б потрапити до Раю? Цікаве запитання. А ще цікавіше, що у кожного українця є така можливість. І цей Рай на землі, а саме на Тернопільщині у Бережанській громаді.

Село Рай було заміською резиденцією відомих сімей, зокрема Сенявських, Любомирських, Потоцьких.

Палац та парк, які можна спостерігати сьогодні, зведені у 1760-1770-х роках за наказом Олександра Потоцького.

1892 року парк, який займав 16,8 га, реконструював відомий у Європі паркобудівник Валеріан Кронненберг. На площі 11,2 га створено два ставки зі штучним острівцем, водоспад, фонтани, встановлено скульптури античних героїв. У ставах плавали лебеді, а у воді юрмились декоративні риби та форель. Одночасно закладено й зимовий сад: у теплицях вирощували апельсини, лимони, камелії. Діжки з цими рослинами на літо виносили надвір, і вони дивували екзотичними плодами.

Зараз у Раю на території парку росте до ста видів дерев і чагарників. Із них 42 види завезені з інших країн і континентів, близько 30 — хвойні. Окрасою парку є вікові дерева. Це велетенські екземпляри сосни звичайної і чорної, модрини європейської, кедра сибірського, дубів та ясенів, різноманітні види кленів, бука лісового, тополі, горіхів та інших. Широко представлені й декоративні хвойні дерева — численні туї, ялівці, тиси. 

Будівля мисливського палацу значно постраждала під час обох світових воєн та частково втратила свій класицистичний декор. У 1952 році будівля була капітально відремонтована. При цьому архітектурне оздоблення було збережене лише частково. Це лише маленька частина туристичних принад Бережанщини. Серед них ще є мурований замок (1534-1554 рр.), костел Різдва Пресвятої Богородиці (1600 р.), пізньоренесансний монастир о. Бернардинів з костелом і келіями (1630-1683 рр.), дерев’яна церква св. Миколая (1691 р.), Троїцький собор (1763 р., перебудований у 1893-1908 рр.), барокова Вірменська церква з дзвіницею (1750-1764 р.), Голицький заказник державного значення на площі 60 га та багато інших перлин у маленьких селах Бережанської громади.

Доїхати до Бережан дуже зручно. Бережанська громада, частиною якої є Рай, розташована на межі трьох областей: Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської, практично рівновіддалена від трьох обласних центрів на відстані до 90 км. Реконструйовані автошляхи роблять поїздку швидкою та комфортною. Ці обставини відкривають неабиякий потенціал Бережанщини як туристичного магніту. 

Розвиток зеленого туризму на сільських територіях відкриває нові можливості для громади. Це можливості економічного розвитку, який зараз так потрібен державі в умовах війни.

Війна спричинила великий потік людей зі східних областей до західних. Це можливість для культурного обміну та надання нового поштовху до розвитку туризму. Розвиток туризму створює робочі місця, робить сільські території привабливими для проживання.

Для України в умовах втрати майже половини економіки внаслідок воєнної агресії росії туризм має велике значення. Експерти Європейського банку реконструкції та розвитку підрахували, що вартість облаштування в місті одного сільського мешканця обходиться у 20 разів дорожче, ніж створення умов для його проживання та працевлаштування в селі. Крім того, дохід, отриманий від одного ліжко-місця «зеленої» садиби, еквівалентний річному доходу фермера від однієї корови.

Мешканці великих міст відчувають сьогодні тягу до землі. Треба давати їм можливість разом із дітьми поїхати в село, щоб побачити живу корову, дізнатися, що молоко — це не вода, розведена з білим порошком, а яйця несуть кури, а не виробляють на фабриці. 

Створення належних умов лише підсилить ту тягу. Так відбувається повернення людей до природного, натурального, етнічного середовища.

Для розвитку сільського зеленого туризму у нас є всі можливості. Часто мешканцям сіл просто не вистачає знань, як та що робити. А потрібні лише елементарні речі: чисте подвір’я, прокладені доріжки до свиней і корів, місце для відпочинку.

Може здаватися, що це складно, але дорогу осилить той, хто йде. На цей шлях потрібно тільки вийти. А на плоди цієї роботи довго чекати не доведеться. Все буде зелена квітуча Україна!

Денис Власенко, голова ГО «Зроби Наступний Крок»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.