Високі ціни та низька якість: садівники озвучили перші прогнози майбутнього врожаю

02 травня 2025, 05:58 6208

Цього року всі три найбільших садівничих регіони України — Буковина, Закарпаття та Поділля — суттєво постраждали від сильних і тривалих морозів. Обсяг втрат прогнозувати поки що складно, але погодний фактор позначиться як на кількості, так і на якості фруктової продукції.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій.

Найбільшої шкоди холод завдав раннім культурам на Закарпатті, де цвітіння починається найпершим. Тому й ціна на ранні фрукти очікується високою.

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit

Закарпаття виробляє не так багато продукції порівняно з іншими регіонами, але першим виходить на ринок, отже варто очікувати високих цін на всі кісточкові, черешню, абрикос, а також на перші яблука. Всі ранні фрукти будуть дорогими. Абрикос постраждав майже весь, його буде небагато, особливо раннього. По пізніх сортах, можливо, буде інша картина.

Після Закарпаття цвітіння дерев починається на Буковині, трохи згодом — на Поділлі. В цих регіонах протягом останніх днів пройшла ще одна хвиля похолодання, морози були тривалими по всій території. Тож яблуневі сади також постраждали, незважаючи на те, що садівники застосовували усі відомі їм методи захисту до, під час і після морозів.

Зберегти кожну зав’язь

Такі тривалі морози викликають гормональний стрес у дерев, тому позначаються не лише на обсягах, а й на якості майбутніх плодів, що можуть мати менший калібр, нижчу якість й гірші показники лежкості. 

Спостерігаючи за погодою та впливом на виробництво яблук з 2010 року, аналітики USPA Fruit не фіксували настільки сильних і масових морозів саме на пізній стадії розвитку дерев. Поки що незрозуміло, як це вплине на якість яблука та скільки його залишиться на дереві. 

«Обсяг пошкодження остаточно важко оцінити. До того ж, якщо надалі додадуться інші стреси як-от спека, дефіцит вологи, то сумарно вони негативно впливатимуть на якість, скидання плодів під час достигання і навіть на ступінь їхньої лежкості. Зараз садівники інтенсивно борються з наслідками морозів — живлять і обприскують дерева, щоб врятувати кожен плід», — зазначають у компанії. 

Абрикосів цього року не буде

На Буковині заморозки пошкодили переважно абрикоси, яблуні майже не постраждали, розповів власник саду в Дністровському районі Чернівецької області Михайло Телешецький.

propData.content.image
Михайло Телешецький, власник саду в Чернівецькій області

У моєму саду переважно яблуня, вона не дуже постраждала, лише поодинокі випадки. Так, якщо у суцвітті шість квіток, то 1-2 могли замерзнути, проте й не скрізь. Персик на той час був закритий, тому не ушкоджений, але прогнозувати врожай ще рано, дерева лише квітнуть. А от абрикосів цього року не буде — період заморозків збігся із часом цвітіння, тож вимерзання 100% — весь цвіт осипається. Така ж ситуація і у Вінницькій області, де морози припали на час цвітіння абрикоси.

До того ж садівники очікують на похолодання у травні. Навіть якщо не буде морозів, але температура знизиться до 2-3°С, це вдарить по деревах, які перебуватимуть у стані цвітіння. Тож, можливо, певний відсоток зав'язі буде знищено. 

Втім, за словами Михайла Телешецького, дерева можна підготувати до холодів. 

«Як бачимо, що йдуть морози, то за 2-3 дні обприскуємо препаратами з амінокислотами, тоді рослина краще переносить стрес. Так само і після приморозків проводимо обприскування, і певну частину зав'язі ще можна вберегти», — пояснює він.

Ротація насаджень

Яблуня плодоносить 20-22 роки. Саду Михайла Телешецького 14 років, тому поки що потреби в заміні дерев немає. Площа в 10 га дозволяє збирати врожай власними силами. 

«Молодих людей у селах майже немає, якщо потрібна допомога, запрошуємо когось більш старшого віку», — додає Михайло Телешецький. 

За його словами, в регіоні площі під садами майже не змінюються. Водночас садівники все масовіше переходять на вирощування кісточкових: персиків, абрикосів, замінюючи ними старі яблуні.

propData.content.image
Михайло Телешецький, власник саду в Чернівецькій області

На кісточкові фрукти краща ціна літом і менше витрат. Адже яблуко потрібно зберігати цілу зиму, а це суттєві витрати загалом і на електроенергію. Той же персик — зірвав і реалізував одразу. Не потрібно ні контейнера, ні сховища. Груші також вищі в ціні, але й собівартість вирощування вища, вони потребують більшої кількості обробок.

Повна залежність від погоди

Садівництво залежить від погоди майже на 99%. Прогнози врожаю давати ще рано, попередні оцінки можливі наприкінці травня.

Завдяки теплій зимі шкідники на деревах добре перезимували, проте всі необхідні ЗЗР доступні, затримок і дефіцитних позицій немає, продовжує Михайло Телешецький. 

Хоча потреба у волозі зростає з року в рік, організувати полив у його саду практично неможливо через відсутність води. 

«Вода опустилася нижче, і добути її стає все більш проблематично. Для крапельного зрошення потрібні великі обсяги, свердловини. Але це ще не гарантія, що там буде вода, потрібна геодезична розвідка. Саду необхідно близько 20-30 т води на гектар тільки для крапельного поливу. До річки далеко, ставків немає, тому повністю залежимо від погоди», — розповідає власник саду.

Найвищі ціни за вісім років

Минулим сезоном Михайло Телешецький задоволений, адже вартість яблук була, за деякими оцінками, найвищою за останні вісім років. Основний чинник — це неврожай, а також літній градобій, що знищив багато плодів, тому їх можна було використовувати лише на сік. Яблука на сік теж були дорогими.

Буковинське господарство має холодильне сховище, завдяки цьому можe отримувати кращу ціну. 

«Електроенергія підвищує собівартість яблука, але ціни вищі, тому ці витрати себе виправдовують. Яблуко у звичайному сховищі скоріше достигає і вимагає швидкої реалізації», — додає фахівець. 

Підсумки минулого сезону

Протягом минулого сезону ціни на яблуко були високими, був неабиякий попит на сировину для виробництва концентрованого яблучного соку, підтверджує керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій. Проте вже в січні ціни стабілізувалися.

«Коли ці контракти на яблука для соку позакривались, і коли в буквальному сенсі інфраструктура Польщі була залита китайським концентрованим соком, це сприяло здешевленню промислового яблука, відповідно, і ціни дещо заспокоїлися», — пояснює він. 

Цього року спостерігалася нетипова ситуація на ринку яблук, коли вони з фреш-сегмента на внутрішньому ринку перетиналися в ціновому сегменті з експортними яблуками. Тобто преміальне яблуко конкурувало з експортним, що сприяло росту цін. 

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit

Товарного яблука було небагато, адже чимало продукції, яка могла би бути представленою у фреш-сегменті, пішло на переробку. Зменшився обсяг яблука всередині країни. На сьогодні яблуко і 2-ї, і 3-ї категорії можна продавати за досить пристойні гроші. Наприкінці січня вже почався імпорт польського яблука, що також свідчить про те, що продукції певної якісної категорії було не так багато.

Нові ринки: Індія, Канада та інші напрямки

Невизначеність із майбутнім урожаєм сповільнює укладання контрактів на експорт яблук. 

«Будемо просуватися в три етапи. Подивимося на наслідки морозів, далі проведемо оцінку червневого падіння, коли у дерев змінюється баланс фітогормонів, і яблуня природно скидає певну кількість плодів, розвантажуючи себе. І лише тоді будемо складати попередні домовленості. Цього року будуть нові виклики, проте ми залишаємо усі ринки і плануємо вихід на нові», — наголошує експерт. 

На його думку, потрібно орієнтуватися на системні ринки. Цього року це може бути Індія та Канада, а також інші напрямки, які поки що не озвучують. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua