Від інулінового порошку та кави до виробництва пороху: як війна змінила переробку топінамбура

05 квітня 2025, 06:33 822

В Україні наразі працює низка підприємств, які займаються вирощуванням і переробкою топінамбура. Унікальні властивості цієї культури, зокрема високий вміст інуліну, роблять її затребуваною як у харчовій, так і в медичній та промисловій сферах.

Однією з компаній, що активно працюють у цьому напрямі, є «Органічний топінамбур». Власниця підприємства Інна Бачинська розповіла AgroPortal.ua, що для переробки закуповує сировину на Волині та цього року планує висадку двох сортів топінамбура. 

Виробництво «Органічний топінамбур» орієнтоване на створення корисних продуктів на основі цього коренеплоду. Серед них: чипси, порошок як біодобавка, печиво для людей із цукровим діабетом, чай із топінамбура з м’ятою, в'ялені томати, у яких замість цукру використовується порошок із топінамбура, а також суміш для узвару, де 50% складу становить топінамбур.

Наразі «Органічний топінамбур» позиціонує себе як крафтове підприємство, усі технічні питання вирішує самостійно, що дозволяє зберігати високу якість продукції та дотримуватися екологічних стандартів.

Серед підприємств, що працюють із топінамбуром у більш промислових масштабах, — НВП «Індуктор». Директор і співвласник компанії Богдан Кобринський розповідає, що почали займатися цією культурою ще у 2012 році. Спершу основним напрямом виробництва був порошок з інуліном, що використовувався як лікарський засіб для людей із цукровим діабетом, також виготовляли каву з топінамбура.

Під час пандемії COVID-19 попит на інуліновий порошок суттєво зріс, що дало змогу масштабувати виробництво. При підприємстві було створено ТОВ «Топінамбур», яке планувало будівництво заводу для переробки культури, однак із початком повномасштабного вторгнення рф цей процес довелося тимчасово зупинити.

Сьогодні господарство має 10 га органічного топінамбура, що забезпечує врожай у межах 200-250 т. Частина продукції регулярно передається українським військовим на фронт.

propData.content.image
Богдан Кобринський, директор і співвласник компанії НВП «Індуктор»

До нас зверталися вінницькі підприємства з пропозицією закупити насіння у великих обсягах — близько 1000 т. Однак ми відмовили, адже зараз наш пріоритетний напрям — виробництво целюлози з топінамбура, а саме нітроцелюлози, що використовується у виробництві пороху. У цьому контексті топінамбур має суттєву перевагу над традиційними джерелами, такими як бавовна, адже з 1 га культури можна отримати 2 т нітроцелюлози, тоді як бавовна дає лише 500 кг.

На цей момент підприємство вже має технологічні можливості для клонування 500 тис. бульб топінамбура. За застосування крапельного зрошення показники зростуть у 5-6 разів. 

Окрім того, Богдан Кобринський особисто працює над розробкою технології виробництва нітроцелюлози без використання кислоти. Завершити цей процес планує до кінця поточного року.

НВП «Індуктор» у співпраці з Прикарпатським національним університетом ім. Василя Стефаника здійснило перше в Україні клонування бульб топінамбура. 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua