Торгівля з квотами: як обмеження ЄС вплинуть на український агросектор

29 травня 2025, 05:48 1155

Джерело фото: згенеровано ШІ

Україна експортуватиме менше агропродукції через відновлення квот на імпорт товарів. За інформацією Єврокомісії, вже 6 червня обмеження мають набути чинності й триватимуть до кінця 2025 року.

Квоти ЄС для української продукції становитимуть 7/12 від звичайних річних обсягів. Що це може означати для агросектору та економіки зокрема — AgroPortal.ua дізнавався у голови комітету з євроінтеграції асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Олександри Авраменко.

Доступ до європейського ринку буде обмежений: перелік груп товарів розширюється

Україна більше не має такого повного лібералізованого доступу товарів до європейського ринку, який діяв з другої половини 2022 року та у 2023 році. Навіть дещо обмежений доступ, який був у 2024 році та на початку 2025-го, вже також не працюватиме для України з 6 червня. 

propData.content.image
Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції УКАБ

Існує певний перелік продукції, яка обмежується в доступі до європейського ринку. 2021 року ще не для всіх товарних груп діяли нульові імпортні мита, та були встановлені торговельні обмеження у вигляді квот. Це означає, що з 6 червня ми повертаємося до квотних обмежень доступу до європейського ринку. Частково це також може означати відкат від максимальної лібералізації, українські товари вже не матимуть такого відкритого доступу до ЄС, як в останні 2,5-3 роки.

7 видів української продукції були обмежені в автономних торговельних заходах (АТЗ) Європейського Союзу. Це м'ясо птиці, яйця, цукор, мед, кукурудза, крупи й овес. І, відповідно, до цих семи категорій ще повертаються ті позиції, квоти на які діяли в 2021 році, — молочна продукція, етанол, пшениця, інші зернові культури, соки з винограду, томатна паста та інші.

propData.content.image
Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції УКАБ

Якщо, наприклад, для пшениці та продуктів її переробки в 2021 році діяла квота у розмірі 1 млн т, а під час дії АТЗ її не було взагалі, то на 7/12 від річних обсягів буде приблизно 580 тис. т. На ячмінь і продукти його переробки була квота 350 тис. т, а на 7/12 повертається 204 тис. т. Кукурудза, як їхала без обмежень, так і продовжить їхати, оскільки це продукт, на який є хронічний дефіцит на європейському ринку, та для якого діє ставка erga omnes — 0% імпортного мита для всіх третіх країн.

Проте, якщо на імпорт самої кукурудзи діє ставка мита в 0%, то продукти її переробки потрапляють під квотні обмеження.

Квота на молоко, вершки, згущене молоко та йогурти у 2021 році була 10 тис. т, наразі сягне 5,8 тис. т

На сухе молоко обмеження діяло в межах 5 тис. т, а стане 2,9 тис. т.

На вершкове масло було 3 тис. т, а до кінця цього року буде 1,75 тис. т

На м'ясо птиці та напівфабрикати з м’яса птиці в 2021 році діяла сукупна квота в розмірі 90 тис. т, у 2024 році було обмеження під час АТЗ на 137 тис. т, а на 7/12 буде 52,5 тис. т

Загалом буде впроваджено майже 30 квот.

«У 2021 році частина товарних груп (молочна продукція) експортувалась зазвичай, коли кон’юнктура європейського ринку була цікавою. А ось, наприклад, м'ясо птиці та цукор мали стабільний попит. Внаслідок широкомасштабної війни та лібералізованого доступу українська продукція отримала більше можливості потрапити на європейський ринок, проте тепер будуть обмеження, які, ймовірно, можуть протриматися до кінця цього року», — пояснює Олександра Авраменко.

Впровадження квот може бути критичним для кожної групи товарів

Для кожного сегмента продукції ситуація може вважатися критичною. Тому що, наприклад, борошно підпадає під квоту на пшеницю. Але воно мало дуже обмежений доступ до європейського ринку ще до 2021 року, оскільки квоту забирала пшениця, й борошну було складніше потрапити до ЄС. І це не поодинокий приклад критичних груп товарів.

propData.content.image
Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції УКАБ

Для мене, наприклад, доволі болюча історія з томатною пастою. Тому що в нас не так багато регіонів, які вирощують томати, з яких потім виробляють пасту. Це одні з найбільш постраждалих від війни територій. І, відповідно, для них обмеження в доступі до європейського ринку є дуже проблематичним на тлі відновлення від наслідків війни.

Молочна продукція також страждає від того, що в Україні зменшується поголів'я ВРХ і доволі багато польської «молочки» на ринку. Але водночас вітчизняну продукцію будуть обмежувати в доступі до ЄС тоді, коли країні важливо отримувати експортну виручку й підтримувати власних виробників. А це продукція з доданою вартістю, у виробництво якої залучені як фермери, так і різні сервісні послуги. Тобто будь-які обмеження наразі будуть критичними для всієї економіки країни. Адже український аграрний сектор інтегрований з іншими галузями — це і логістика, і сервісні послуги, і пакування. Відповідно, якщо починається просідання в якомусь одному секторі, то воно потягне за собою інші.

«Взагалі вся ця історія могла би бути ще гіршою, якби нам ці 7/12 не дали, адже за різними групами продуктів квота могла би вже бути вичерпана. Тому за фактом європейці дають нам можливість експортувати. Таким чином, це не найбільша проблема, але все одно ситуація несе потенційні втрати не тільки для агросектору, а й для всієї економіки», — зауважує експертка.

Українським виробникам варто шукати нові ринки

За словами Олександри Авраменко, якщо би виробники підготувалися та відслідковували динаміку торгівлі з Європейським Союзом, то в них був би час і можливість шукати інших партнерів, підбирати альтернативну логістику. Але проблеми все ж є, тому що готова продукція не постачається на експорт через одеські порти, а використання альтернативних шляхів експорту суходолом робить продукцію менш конкурентоздатною на третіх ринках.

propData.content.image
Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції УКАБ

Тут ми втрачаємо дуже суттєво, але, якщо агровиробники мають змогу підготуватися, то є віра в те, що все не так погано. Проте, якщо компанії не готові до такого розвитку подій, і для них європейський ринок є критично важливим, то їм буде доволі складно швидко переорієнтувати напрямки експорту. І чи буде у нас цього року, як було у 2024-му — $24,7 млрд валютної виручки від агросектору, — це велике питання.

Як раніше вже не буде

На думку Олександри Авраменко, ситуація вже змінилася, й повернутися до безквотного періоду 2022-2024 років уже не вийде, оскільки європейські агровиробники опозиційно налаштовані. Україна їм створює, скажімо, додаткову конкуренцію, що також впливає на ціну на ринку, адже, на їхню думку, якби не було української продукції, то ціна була би ще вищою.

«Ми сподіваємося, що під час переговорного процесу між Україною та Євросоюзом щодо майбутнього торговельного режиму вдасться домовитись про кращі умови торгівлі, ніж ті, що були в 2021 році. Але є ймовірність того, що до того, як було раніше, ми скоро не повернемося або повернемося, коли вже будемо членами Євросоюзу», — зазначила Олександра Авраменко.

Для України ринок Євросоюзу ніколи не був головним, але, безперечно, він був важливим. У 2021 році експорт української продукції до ЄС складав майже 30%, всі інші товари їхали на треті ринки. І така тенденція мала би продовжуватися, якби не війна, яка обмежила доступ України до третіх ринків, через це зросла і частка експорту до Євросоюзу з 30% до 50% і більше. Таким чином, для України настільки критичними можуть стати обмеження доступу до європейського ринку.

Інтеграція української агропродукції на ринок ЄС: думки провідних експертів

Українська агропродукція є конкурентоздатною на європейському ринку, незважаючи на те, за яких умов працюють наші аграрії, а за яких — європейські, зокрема польські. Проте вони створюють для українських фермерів неможливі умови для просування продукції на європейський ринок. І це не лише поляки, які влаштовують страйки на кордоні, а і французькі, словацькі, угорські аграрії. 

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин під час брифінгу в Media Center Ukraine зазначив, що повернення України до запровадження квот не є дуже критичним, як би це було у 2022 році, коли розпочалася повномасштабна війна. Тоді європейці допомагали шукати шляхи просування української агропродукції, адже Чорне море було недоступне. Сьогодні Україна має стабільні логістичні напрямки, враховуючи морські шляхи, зокрема через територіальні води європейських партнерів. 

Крім того, за словами Олега Пендзина, рух України до євроінтеграції буде вимагати серйозних перемовних процесів з європейськими представниками, з Брюсселем щодо місця української аграрної продукції на європейському ринку. Також очікується розмова Європи зі США. 

propData.content.image
Олег Пендзин, економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу

Ми знаходимося напередодні дуже потужних перемовин Європейського Союзу зі США щодо пошуку компромісів у питаннях спільних торговельних стосунків. Безперечно, американці зацікавлені в надходженні на європейський ринок своєї аграрної продукції: яловичини, зернових. І питання допуску цієї продукції на європейський ринок є чутливим, воно може ускладнити переговорний процес.  

Євроінтеграція агросектору буде болючою

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев зазначає, що ще невідомо, які  зміни в торгівлі відбудуться для України в ЄС після 5 червня. Під час брифінгу в Media Center Ukraine аналітик озвучив три основні варіанти:

  • автономні торговельні режими відновляться, що малоймовірно;
  • залишимося на показниках, які були з 2016 по 2021 рік, і це боляче вдарить по наших експортерах, особливо переробниках;
  • буде застосовано гібридну модель, можливо, часткову лібералізацію.

За його словами, це є частиною євроінтеграції українського агросектору до ЄС, і цей процес буде болючим. Аналітики оцінюють, що втрати експортерів сягатимуть $3-3,5 млрд.

propData.content.image
Павло Мартишев, аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки

Варто зазначити, що статистика на нашому боці, оскільки в європейському імпорті продовольства частка України складає 7%. До початку повномасштабної війни це було 5%. Така статистика говорить про те, що ми є незначним гравцем на ринку ЄС. Якщо ми розділимо наш імпорт на аграрний ВВП ЄС, то це складе 2% — грубо кажучи, частка України становить 2% європейського ринку. Чи можемо ми демпінгувати за такої частки? Мабуть, ні. Але європейці рахують інакше, і по деяких продуктах хочуть ввести досить жорсткі квоти.

За словами економіста, директора Інституту соціально-економічної трансформації Іллі Несходовського, Україна не є конкурентом безпосередньо для всіх країн ЄС, але для окремих країн, зокрема сусідніх, створює певну конкуренцію.

propData.content.image
Ілля Несходовський, економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації

Ми бачили протести, оскільки українська агропродукція створювала конкуренцію для їхніх національних виробників. Але якщо брати торгівлю України з Польщею, то вона імпортувала продукцію нам на $7 млрд, в той час як ми їм експортували на $4,7 млрд. За деякими позиціями я б не сказав, що це чесна конкуренція. Зокрема, вони активно поставляють молочну продукцію, і ціна на неї нижча, ніж в Україні, насамперед завдяки дотаціям з бюджету ЄС, що дає можливість польським виробникам тримати таку низьку ціну. 

На думку Іллі Несходовського, уряду потрібно переглядати систему мит і захищати український ринок від засилля продукції, яка є конкурентною тільки завдяки дотаціям ЄС. А також думати над тим, як створити кращі умови для виробників агропродукції, зважаючи на обмежений вихід на ринок ЄС.

Чи позначиться тарифна політика Трампа на українському агросекторі

Україна продає Америці продукцію на $800 млн, а купує більш ніж на $3 млрд. Загальний обсяг того, що ми втрачаємо від співпраці зі США у зв'язку з митними обмеженнями, є невеликим

«Коли ми говоримо про структуру українського експорту та вплив на нього світових фінансових процесів, варто розуміти, що ми сировинно орієнтована держава. Ми продаємо малооброблену сировину. Тому питання виживання для України — це збільшення доданої вартості в тому продукті, який ми продаємо», — пояснює Олег Пендзин. 

Підприємства з достатньо великим рівнем переробки продукції з великою доданою вартістю меншою мірою страждають від будь-яких фінансових змін, говорить економіст, оскільки їхня діяльність досить надійна. 

Для майбутнього розвитку України потрібно розглядати не просто аграрний експорт, а загалом аграрний кластер розвитку української економіки

propData.content.image
Олег Пендзин, економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу

Виробляючи достатньо велику кількість агропродукції, ми маємо чималий попит на внутрішньому ринку. Це стосується сільськогосподарської техніки, засобів захисту рослин та іншого. Ці речі варто виробляти в Україні, адже попит є. І тоді питання світової торгівлі нас хвилюватиме набагато менше, адже ми будемо значно сильнішими та стабільнішими в межах власної економічної моделі.   



Вікторія Полевик, Людмила Лебідь, AgroPortal.ua