Не рекордні ціни, або Чому виробники вважають вартість часнику виправданою

21 січня 2025, 05:54 313

Для часнику минулий сезон був надскладним: не вистачало якісного посадкового матеріалу, спека завадила своєчасно викопати врожай, тому його частина в більшості господарств була спеченою. Це вплинуло на якість товарного і посадкового часнику. Але, незважаючи на обставини, у сезоні-2024 здійснювалися експортні постачання українського часнику до країн Європи.

Частка України — 1% світового виробництва часнику 

За інформацією Асоціації виробників часнику України, Китай є найбільшим світовим виробником часнику, і тому диктує свої правила на цьому ринку. До того ж раз на 5 років трапляється певна закономірність — у Китаї збирають високий урожай часнику, що обвалює світові ціни, і тоді фермери в інших країнах зазнають величезних збитків. 

До п’ятірки потужних виробників часнику також входять США, Аргентина, Іспанія, Єгипет, Корея, Туреччина. Крім того, цю культуру в значних обсягах вирощують у Франції, Нідерландах, Німеччині, Індії, Пакистані. Україна ж займає 1% світового виробництва часнику. 

propData.content.image
Юліанна Мусса, президент Асоціації виробників часнику України, представник нідерландської компанії з вирощування часнику та цибулі Gourmet

Україна забезпечує 30% власних потреб у споживанні часнику, решта — це імпорт. Поки що ми не можемо повністю забезпечити себе вітчизняною продукцією. Але цього можна досягти за систематичного розвитку галузі, особливо хочу звернути увагу на зберігання часнику.

Експертка розповідає, що за останні три роки площі під часником в Україні відчутно зменшились внаслідок окупації територій у Запорізькій та Херсонській областях. І сьогодні ця культура вирощується приблизно на 1000-1500 га. Але насправді точно підрахувати площі дуже складно, оскільки в цьому процесі задіяно багато малих фермерських господарств, сімейних ферм, які вирощують часник без документів, не показуючи це в реєстрі. Така ситуація, на думку Юліанни Мусси, може стати проблемою для експорту в сезоні-2025. 

У Асоціації виробників часнику України вважають, що для розвитку виробництва для таких культур як часник повинен бути виняток у вигляді впровадження спеціального податку під час експорту.

На заваді експорту стоїть не лише кількість, але й якість

Юліанна Мусса розповідає, що торік загалом було реалізовано приблизно 2500-3000 т товарного часнику, і з цього обсягу експорт склав 500-1000 т. До більшості експортних партій були питання щодо якості продукції. Головні зауваження стосувалися втрати часником маси та наявності порожніх зубців. Це стало закономірністю минулого сезону. 

propData.content.image
Юліанна Мусса, президент Асоціації виробників часнику України, представник нідерландської компанії з вирощування часнику та цибулі Gourmet

Проблема зберігання залишається гострою, є потреба у якісних сховищах. На жаль, в Україні ще не маємо в потрібній кількості професійних сховищ. Також дуже ризиковано для виробника відправляти продукцію у довгий експорт, коли контейнер пливе 30-40 днів. Адже часник повинен бути підготовлений до такого довгого шляху: спеціально висушений і покладений в холодильник. Тобто це ціла окрема галузь, індустрія, яка в Україні ще залишається слабкою. 

Експертка зазначає, що багато українських фермерів полишають справу з часником, тому що зазнали збитків, не навчилися його вирощувати та не знайшли для своєї продукції ринку збуту. 

Високі ціни надихають фермерів, але бувають оманливими

За підрахунками профільної асоціації, мінімальна собівартість вирощування часнику в Україні на сьогодні складає $1-1,5. Але зважаючи на всі затрати, пов’язані з подальшим зберіганням протягом зимового періоду, вартість такого часнику сягає 80-120 грн/кг за калібр 5+.

«Це абсолютно вірно сформована ціна, і навіть за її зростання до 150 грн така вартість буде виправдана для зимового періоду. Тож на сьогодні, вважаю, ціна на часник цілком справедлива і не є рекордною», — говорить Юліанна Мусса. 

Вона додає, що якщо говорити про китайський часник, то його вартість складає 1700-2000 $/т, до того ж потрібно додати вартість логістики, коефіцієнт розмитнення, необхідно уточнювати про додаткові мита і правила. 

«Міжнародна ціна, як бачимо, стала, тому в Україні він може коштувати 110-115 грн/кг. Але поки часник доходить до української полички, має зовсім іншу вартість. Це питання до супермаркету, а не до фермера. Аграрій не реалізовує свою продукцію за такою високою ціною, не треба обманюватись цінником у магазині», — пояснює процес ціноутворення Юліанна Мусса.

Експертка розповідає, що висока ціна на часник надихає фермерів на вирощування цієї культури, але не кожен рік може гарантувати їм таку ціну. 

Українська селекція переважає іноземну

Унікальний сорт часнику української селекції Любаша став символом якості та надійності, який визнано не лише в Україні, але й за кордоном.

«Ми активно експортуємо насіння часнику Любаша до країн Європи, де наш продукт цінується за якість і відповідність найвищим стандартам. Завдяки ретельному контролю виробничого процесу ми гарантуємо, що кожна партія насіння відповідає заявленим характеристикам», — зазначає очільниця асоціації.

На відміну від закордонних сортів часнику, які часто не пристосовані до кліматичних умов України, Любаша демонструє чудові результати та є основою для високого врожаю й мінімізації ризиків, і саме тому його прагнуть придбати фермери. 

«Це єдина українська селекція, яка поєднує в собі найкращі характеристики для виробництва: витривалість, стійкість до погодних умов і високу врожайність. І хочу наголосити, що оригінальне насіння часнику Любаша походить безпосередньо від єдиного офіційного оригінатора — Івана Івановича Захаренка», — констатує Юліанна Мусса.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua