Крапельне зрошення чи поверхневий полив: виробник овочів розповів, що ефективніше

20 березня 2025, 13:52 868

На підприємствах «Фреш Гарден» та «Поділля Овочі» встановлене крапельне зрошення, яке є оптимальним для овочевих культур. Раніше був поверхневий полив, але у цьому випадку волога постійно контактує з рослиною, що може викликати хвороби.

Про це AgroPortal.ua розповів співзасновник компанії ТОВ «Поділля Овочі» Роман Пасічник.

Він зазначає, що під час поверхневого поливу більші витрати води з огляду на випаровування. Наприклад, у спекотні місяці, липень – серпень, на цьому втрачається близько 30% води.

propData.content.image
Роман Пасічник, співзасновник компанії ТОВ «Поділля Овочі»

Основною перевагою крапельної системи є можливість внесення добрив і пестицидів безпосередньо в кореневу зону. На початку росту рослина потребує більше фосфорних добрив, щоб сформувалася міцна коренева система. Потім наше завдання — максимально «розігнати» вегетативну масу, тому основна увага на азотних добривах, а в кінці вегетації потрібно дати більше калію. Ефективність внесення 500 кг амофоски по землі буде низькою, адже частина добрив буде у міжрядді. Рослини отримують близько 250 кг діючої речовини. Крапельне ж зрошення дозволяє безпосередньо доставити добрива в кореневу зону, точно і в потрібний момент.

Для економії людської праці та водних ресурсів у господарстві «Поділля Овочі» використовують мульчу — чорну плівку зі вторинної сировини. Мульчування застосовують для перцю, салату, огірків, томатів і баштанних культур. 

«Мульчування зменшує випаровування води: якщо ми дали 50 м³ на 1 га, то вся вода буде йти в корінь, а без накриття все ж є певна частка випаровування. Під плівкою нам достатньо до трьох поливів на тиждень навіть у найспекотніші місяці, а без неї потрібно п'ять поливів. Ця технологія підходить практично для всіх овочів не борщового набору», — зазначає керівник господарства. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua