Бізнес на гарбузах: прибуткова справа чи інвестиція в мінус?

25 жовтня 2023, 05:48 18861

Середня оптова ціна насіння гарбуза цьогоріч, як і минулого року, складає $2 за кілограм. Але через низький врожай у центральній частині України виробники прогнозують зростання цін.

Чи легко зробити бізнес на гарбузах, і що для цього потрібно — AgroPortal.ua дізнавався у аграріїв з різних куточків країни. 

За словами маркетолога ТОВ «Енза Заден Україна» Григорія Швеця, тривалий час ринок насіння гарбуза був досить стабільним і зазнав суттєвого зниження в сезоні 2021/22, оскільки значна частина території, на якій вирощувались гарбузи, була окупована, або там велись бойові дії. Однак у 2023 році на тлі дефіциту продукції фермери збільшили насадження гарбузів і за посівними площами вийшли майже на сезон 2020/21.

Як відмітив оптовий покупець гарбузового насіння Олександр Кулик, цього сезону весна була холодною, перші посіви пропали, тож виробники отримали тільки другу в’язь гарбуза. Це вплинуло на врожайність — вона нижча за минулорічну більш ніж на 30%.

Олександр Кулик займається закупівлею оптових партій гарбузового насіння для відправки за кордон. За словами його постачальників, вони й надалі будуть садити гарбузи, причому площі планують збільшувати, адже зернові дуже дешеві й нерентабельні для вирощування. Та водночас об’єднуватись для продажу великих партій не збираються. Така практика характерна більше для малих фермерських господарств.

Олександр Кулик, оптовий покупець

На олію переробляються зернята голонасінного сорту Штирійський. На жаль, частка ринку гарбузової олії в Україні занадто мала, якщо не сказати мізерна, тому немає сенсу займатися переробкою у промислових масштабах.

За словами Григорія Швеця, найбільш затребуваним типом гарбузів у сезоні 2022/23 був Баттернат, зокрема гібриди Матільда F1, Тіана F1 та Жаклін F1, які є досить популярними на ринку. Друге місце посідає тип Мускат де Прованс, або, як його ще називають, «ромашка», до якого належить гібрид Маноск F1 та органічне насіння сорту Мускат де Прованс, що продається в Україні під брендом Vitalis. Також значне зростання відбулось і серед інших типів гарбузів, оскільки споживачів стала цікавити можливість вибору серед представленої продукції. Зокрема, особливою популярністю користувався гібрид Брайт Саммер F1 — це гарбуз типу Ред Курі. Його використовують як для приготування порційних страв, так і в якості декору на осінні свята.

Григорій Швець, маркетолог ТОВ «Енза Заден Україна»

На наступний сезон ми пропонуємо гарбузову новинку Спеллкаст F1, яку цьогоріч уже почали вирощувати деякі фермери, і ми отримали від них позитивні відгуки. Спеллкаст F1 поєднує характеристики двох найпопулярніших типів — Баттернат та Мускат де Прованс. Плоди цього гібриду мають форму Мускат де Прованс, тобто невеликої «ромашки», масу 2,5-5 кг, світло-коричневий колір та відмінні смакові якості. Також на наступний сезон плануємо розширити наші лінійки гарбузів типів Баттернат і Ред Курі гібридами відповідно Еліана F1 та Флексі Курі F1.

Одноосібник із Яготина Іван Мачула має чималий досвід. Пробував вирощувати квасолю, арахіс, але найбільш вигідним для себе напрямом вважає саме гарбузи. 

Іван Мачула, одноосібник

Минулого року врожай був гіршим, цього сезону — кращий. Взагалі багато залежить від того, що закладеш, адже те тоді й візьмеш. Щодо ціни на насіння, то рік тому в Яготині вона стартувала з 68 грн/кг, потім впала майже до 60 грн, а цього року спочатку була 70 грн, а на даний момент — 78 грн/кг. 

Іван Мачула планує і на наступний рік садити гарбузи. Має площу городу трохи більше 1 га, яку й обробляє самотужки. Три роки тому купив у Романа Мороза перший малий гарбузовий комбайн. Цього ж сезону ще одного придбав, трохи більшого — на 1,5 м по сітці сепарації. Займатися переробкою фермер не планує, адже має ще основну роботу, тож часу на все не вистачає.

Перший свій урожай гарбузів на Житомирщині збирає одноосібник Олег Пивовар. Він посадив перший рік 2,5 га, але розчарувався в культурі. 

«Тут потрібна своя техніка — сівалка, культиватор, комбайн, сушарка. Урожайність залежить від погодних умов, удобрення, типу ґрунту (пісок, чорнозем), забур’яненості. Де немає бур’яну — вони гарно встелені, є бур’ян — їх там майже немає. Збираємо все власноруч», — розповідає Олег Пивовар. 

Чи садитиме гарбузи наступного року, ще не вирішив.

«У нашому регіоні гарбузами ніхто не займається. Я спробував. В інтернеті розповідають, як усе добре, але на практиці зовсім все по-іншому, плюс збут, або ціни немає. Минулого року насіння коштувало 65 грн/кг, а зараз — 55 грн/кг. У нашій області немає хорошої ціни», — пояснює він.

На думку фермера, з огляду на подорожчання оранки, палива тощо ціна на насіння гарбуза має бути хоча б 100 грн/кг. Звісно, є закупівельники, які пропонують гарну ціну. Вінниця, наприклад, приймає по 75-78 грн/кг, але вони беруть від обсягу. Він має бути хоча б 2-3 т, а щоб отримати 3 т, потрібно посадити 4-5 га. 

Олег Пивовар, одноосібник

Якщо говорити про переробку, то тут варто брати голонасінний гарбуз, зважаючи на його врожайність. У Житомирській області такий вирощує один агрохолдинг, у них там і врожайність 700 кг/га. Але не слід забувати, що там є своя технологія вирощування, техніка, агроном. У них більше можливостей, ніж у звичайних одноосібників. Якщо самому взятись за вирощування такого гарбуза, то, можливо, 400-500 кг/га буде, але я його не садив, не пробував.

Раніше аграрій займався картоплею, та й зараз вирощує. За його словами, минулого року на неї хоч ціна була, люди купували, а цьогоріч ціни немає. 

«Минулого року я картоплю по 10 грн/кг продав людям, а цьогоріч ціна складала 4 грн/кг. Добре, що багато не садив, трохи здав. Спочатку була хороша ціна, а потім ті, хто мав по 100-200 кг, почали опускати її все нижче, тож картопля стала коштувати копійки», — говорить Олег Пивовар. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua