Дозріли до переробки: фермерам дорога в крафтове виробництво

11 грудня 2022, 08:00 5101

Низькі ціни на сільгосппродукцію, подорожчання виробничих ресурсів і проблеми з експортом змушують аграріїв шукати нові рішення. Все частіше вони замислюються про переробку вирощеного та створення продукції з доданою вартістю.

Фермер із Черкащини Андрій Вертеба вже шостий рік займається вирощуванням гарбузів. Увесь цей час він здавав гарбузове насіння перекупникам, але нинішня ситуація на ринку змусила його задуматись про переробку. Сьогодні аграрій вивчає ринок гарбузової олії та шукає прес для майбутнього виробництва, щоб до вже двох напрямів діяльності — виробництва посівного матеріалу та насіння як сировини — додати ще й виробництво гарбузової олії.

Андрій Вертеба, фермер

Плануємо налагодити власну переробку, адже це забезпечує більший дохід. Також слід зважати на той факт, що ми відправляємо сільгосппродукцію за кордон, там її переробляють й імпортують нам готовий продукт, отримуючи від цього прибуток. Тому вирішили не вивозити сировину, виробляти продукт, продавати його, платити податки, залишаючи гроші в країні. Є величезне бажання робити якісний продукт в Україні.

Перший крок фермера до реалізації своєї ідеї — спробувати переробити частину зібраного цього року насіння гарбуза на олію та продати. На потужностях олійниці вже виготовлена перша партія: олію вичавили за правильною технологією і отримали якісний продукт. 

«На даний момент розглядаю придбання невеликого пресу вартістю 60-75 тис. грн. Продуктивність переробки — 20 кг/год. Підбираю ретельно, адже прес повинен обов’язково мати сертифікацію саме для виробництва харчової продукції», — розповідає Андрій Вертеба.

За його підрахунками, на такому обладнанні 2 т насіння можна переробити за 10 днів. Це дасть змогу фермеру переробляти свої обсяги і додатково закуповувати сировину в місцевих аграріїв.

«Поки ми не женемося за великими обсягами, оскільки гарбузова олія — продукт не такого масового вживання, як соняшникова. До того ж плануємо рухатися в бік крафтового виробництва, адже гарбузова олія дуже корисна, вироблена без домішок і за правильною технологією. Такий нішевий продукт не має потреби у виробництві великими партіями», — зазначає Андрій Вертеба.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua