В Україні вирощують цибулю, яка зможе замінити знамениту ялтинську

27 травня 2025, 05:58 14759

Перші 5 га озимої цибулі за корейською технологією висаджено на Одещині в господарстві «Пан Білан». Південнокорейський сорт озимої цибулі Корея-3, сертифікований в Україні, дає врожайність до 150 т/га та стійкий до мінливого клімату.

Проєкт на мільйони

Пілотний проєкт «Озима цибуля України» реалізує ГО «Всеукраїнська Рада Жінок – Фермерів» та насіннєва компанія Seedon із Південної Кореї, розповіла AgroPortal.ua голова правління ГО «Всеукраїнська Рада Жінок – Фермерів» Людмила Клебанова. 

propData.content.image
Людмила Клебанова, голова правління ГО «Всеукраїнська Рада Жінок – Фермерів»

У 2025 році плануємо збільшити посівні площі до 150-250 га. Другою фазою є створення цибулевого кластера на 1000 га із залученням $10 млн. Віддача ж буде втричі більшою. Це буде промислове виробництво озимої цибулі з повним циклом від вирощування насіння до зберігання, переробки, логістики та, можливо, експорту. Цибулевий кластер — це $45 млн інвестицій. Крім того, є план будівництва переробного заводу вартістю $36 млн.

Компанія Seedon надала насіння та засоби захисту рослин, зокрема стимулятори росту. Українська сторона зобов'язалася посадити перших 5 га і детально вивчити, як росте корейська цибуля в умовах нашого клімату.

Від селекції до зберігання 

За даними Seedon, попит на цибулю щорічно збільшується на 4%. Озима цибуля добре підходить для вирощування в дрібних і середніх господарствах. Тому проєкт першочергово розрахований на жіночі фермерські господарства та сімейні ферми. 

Технологію вирощування, зберігання та переробки озимої цибулі представники ФГ «Пан Білан» вивчали в Південній Кореї. Ознайомилися з повним циклом — від селекції гібридів і сортів до зберігання.

«Наприкінці березня зі складу логістичного центру забирали останні партії минулорічного врожаю озимої цибулі, що закладали ще у червні – липні 2024 року. І це була справді якісна продукція — її не відрізниш від тієї, яку щойно зібрали з поля», — розповідають у ФГ «Пан Білан».

Ґрунти господарства добре підходять для цибулі, до того ж тут мають необхідну інфраструктуру для втілення проєкту й готові його тиражувати. 

propData.content.image
Віталій Білан, керівник ФГ «Пан Білан»

Багато гібридів, які використовуються сьогодні для виробництва, не витримують наших заморозків, стресів і мають дуже високий відсоток стрілкування. Тож маємо і багато некондиційної продукції на ринку. Адже коли цибуля випускає велику сильну насіннєву стрілку, то втрачає свої якості. Відповідно, її приймають як нетоварну продукцію, виробник втрачає і в ціні, і сумарно в заробітку. Сорт Корея-3 уже був перевірений у північніших регіонах Молдови, тому вирішили взяти участь у проєкті й засіяли певну кількість гектарів.

Посів із препаратами триходерми

Посів озимої цибулі здійснювали у другій половині серпня, оскільки до зими рослини мають сформувати певну кількість листків. Сіяли з меншою густотою: 700 тис. рослин на гектар, тоді як звичайна норма — 1-1,1 млн. Одночасно внесли біопрепарати на основі триходерми. Вносили стартові добрива, мікрогранулу та невелику кількість препаратів від ґрунтових шкідників, щоб не було пошкоджень. За потреби проводили полив і вносили невеликі дози фосфорно-калійних добрив, щоб цибуля стійко увійшла в зимовий період і пережила його. 

У січні було дуже тепло, 15-20°С, і тоді цибуля активно почала рости, до початку лютого тривала активна вегетація. Потім було декілька хвиль різких похолодань, але культура їх витримала. 

«Базово ми застосовуємо традиційну технологію. Корейські колеги підказують, що потрібно зробити. Якщо ж ми говоримо про суто південнокорейську технологію, то це має бути відповідний шлейф і машини, рекомендовані густоти, дотримання оптимальних термінів посіву та захисту, повністю адаптованих до умов нашого регіону», — зазначає Віталій Білан. 

Клімат на Одещині весною близький до Південної Кореї. Це дозволяє використовувати сорти та гібриди з цієї країни. 

«Нам цікаво перевірити не тільки південнокорейські, але й інші гібриди з високим потенціалом. Ми знаємо традиційну салатну червону цибулю великого розміру, суперсолодку, з великим розміром цибулини. Так ось озима цибуля — це той фреш-продукт, який може замінити нам так звану «ялтинську» — солодку червону», — пояснює фахівець. 

Ранній старт

Технологія саме озимої цибулі дозволяє економити на агрохімії, засобах захисту, воді й виходити на ринок раніше цибулі весняного посіву. 

«Класика — це весняні посіви зі збиранням урожаю в серпні або вересні. Зимовою ж цибулею ми закриваємо перші три літніх місяці споживання або навіть і часткове імпортозаміщення. Серед основних переваг вирощування зимової цибулі — більш ранні терміни збору, уникнення найспекотніших днів і, відповідно, пікових навантажень на зрошувальну систему. Якщо висіваємо озиму цибулю наприкінці серпня – на початку вересня, то восени вже формується 4 листочки, у квітні рослини добре розвинуті, й до збору врожаю залишається квітень, травень і перша половина червня. Це одна з переваг. Друге — ми заходимо у хороший ціновий сегмент. Третє — ми знімаємо певне навантаження з хімзахисту», — зазначають у фермерському господарстві. 

Основний шкідник цибулі — трипс. Він розвивається на зернових і переміщається до пазух молодого листя, де і харчується. Шкідник з'являється тільки рано-вранці, потім ховається, і до нього дістатися дуже важко. Це вимагає і зусиль, і витрат, і титанічної праці агрономів. А в період розвитку озимої цибулі його практично немає.

За традиційної технології вирощування в сонячні та спекотні тижні сумарне водоспоживання з одного гектара — 50-60 т води, полив потрібен щодня. З озимими полями цих витрат можна уникнути.

Орієнтація на ціну

Збір першої партії озимої цибулі планують поетапний, він залежатиме від ціни на ринку. Продукцію реалізовуватимуть у свіжому вигляді. Мають можливість збирати механізовано, є спеціальна машина для цього. 

«Будемо дивитися на стан цибулини, скільки у неї буде покривних лусок, щоб вона не пошкодилася. Якщо ціни будуть прийнятними, щоб винайняти більшу кількість робочої сили й отримувати маржу, організуємо вибірковий збір. Також маємо машину для механізованого збирання», — пояснюють у господарстві. 

На врожай розраховують з початку червня. 

«Усі озимі сорти чи гібриди мають різний період вегетації, деякі можуть виганяти велику цибулину і мати більше листя, тож терміни збирання будуть зсуватися. Якщо це цибуля короткого дня, ранньостигла, то і збір буде раніше. Щоб отримати якісний урожай, необхідно компенсувати дефіцит вологи, який може спостерігатися у ґрунті за умови, що його вологість під час формування врожаю становитиме 65-75% вологоємності», — розповідає Віталій Білан.

Щоб цибулевий бізнес був прибутковим, потрібно збирати 50 т/га і реалізовувати хоча б за 7-8 грн/кг. Треба враховувати, яка це буде цибуля, коли її можна отримати та якої якості. 

«Спочатку варто зрозуміти, де знаходитиметься господарство, чи наявне там зрошення, яка площа, яка захищеність поля від вітрів. Якщо всі фактори сприятливі, ми готові допомогти з підбором сортів, підготовкою ґрунту, попереднім фрезеруванням, підбором крапельного зрошення та визначенням оптимальної густоти. Маємо сівалку точного висіву, за допомогою якої можна закласти будь-яку густоту на необхідну глибину, висіяти будь-яку фракцію насіння й отримати гарні сходи. Якщо фермери не встигають із підготовкою ґрунту, можемо виростити на 1 квітня розсаду ранньої цибулі, яку вони висадять уже у себе на полі та отримають результат», — підсумував Віталій Білан. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua