Працювати по максимуму: Равликова долина готується до початку сезону

07 травня 2022, 07:10 2093

Сімейна ферма «Равликова долина», що знаходиться у Жмеринці на Вінниччині, цього року планувала свій 5-й сезон відзначити по-особливому, але війна внесла свої корективи. Та незважаючи на всі обставини, з потеплінням тут планують відкрити сезон екскурсій. Впевнені, що в цей час потрібно працювати по максимуму, щоб підтримати економіку країни.

Біля равликів, як і на будь-якій іншій фермі, потрібно працювати

«Равликова долина» займає площу 17 соток, на якій в сезон вирощують 5 т равликів різновидів Helix Aspersa Maxima та Muller.  

«Равликівництво — то бізнес для лінивих. Так нам говорили ще 5 років тому, коли ми з чоловіком тільки починали цим займатись. Не погоджуюсь із цим твердженням, адже біля равликів, як і на будь-якій іншій фермі, потрібно працювати. Їх потрібно кожен день купати, годувати. Роботи вистачає, хоч вона не така складна в порівняні з ВРХ», — розповідає AgroPortal.ua власниця равликової ферми Валентина Клецко.

За словами фермерки, у равлика цінне все: його м'ясо складається на 70% із білка, 10% жиру, 20% амінокислот. Ікра — це біле золото, слиз (муцин) не менш цінний. Харчуються вони збалансованим кормом, розробленим за спеціальною рецептурою, яку виробники до кінця не відкривають. 

«Ми продаємо в Європу охолодженого равлика, коли він вже виріс до правильного розміру, очистив свій кишечник, коли ми його пофасували в сітки і положили спати. Холодильник ми орендуємо, власний ще не побудували, а все інше робимо на місці», — розповідає Валентина.

За її словами, сезон екскурсій на фермі зазвичай розпочинається наприкінці квітня. Але цього року весна холодна, тому чекають на теплу погоду. «Екскурсії проводити краще, коли погода комфортніша. До того ж у нас на території альтанки більш літнього типу, не закриті: одна вміщає 20 людей, інша — до 30-ти», — зазначає власниця ферми.

Екскурсії доступні за попереднім записом

Екскурсії на ферму доступні за попереднім записом і здебільшого відбуваються на вихідних. У будні вистачає роботи на фермі, а підготовка до прийому гостей займає багато часу.

«А взагалі равликова ферма — доволі специфічний бізнес. Не кожен готовий скуштувати страви з равлика чи бажає знати про їхнє життя більше. Дехто їх навіть боїться. Приємно, коли до нас їдуть в гості, а потім повертаються ще з родичами, знайомими», — додає Валентина.

За її словами, у них можна не лише подивитись, потримати равликів у руках, а ще й скуштувати їх. Щодо частування, то тут теж потрібно заздалегідь замовити його, щоб господиня встигла до приїзду гостей приготувати французькі делікатеси за власними рецептами.

«Всі бажаючі можуть придбати у нас равликів. Ми навчаємо равликівництву, допомагаємо запустити власні ферми. Працюємо в різних напрямах: все, що стосується равлика і що з ним можна робити. Єдине тільки — у нас немає устаткування для добування муцину і виробництва з нього сухої речовини. Там потрібна вже лабораторія, технолог та все інше», — зазначає Валентина Клецко. 

Вона попереджає: для того, щоб розпочати бізнес у цьому напрямі, насамперед потрібне велике бажання вчитися чомусь новому та працювати. Капіталовкладення, звісно, потрібні, але все залежить від обсягу, з якого плануєте стартувати.

Більше інформації про равликову ферму можна дізнатись в Instagram та Facebook. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua