Стрімко зростати імпорту сиру не дає курс гривні

16 квітня 2024, 13:24 525

Продажі сиру перестали зростати, а імпорт суттєво збільшився.

Тобто перспектива збуту великих обсягів сиру не найкраща, повідомляють аналітики «Інфагро».

«У найближчій перспективі сири не подешевшають, але акції з великими знижками стануть масовими. Та навіть цінові знижки врятують не всіх виробників, адже імпорт сиру досить суттєво зріс», — пояснюють фахівці.

І додають, що європейський сир дешевий, і з ним конкурувати стає все складніше. За перший квартал імпорт твердого, напівтвердого та білого сиру зріс на 12%. Зокрема, завезено суттєвий обсяг твердих/напівтвердих сирів, які складають найбільшу конкуренцію вітчизняним сироварам. А імпорт плавленого сиру зріс на чверть.

«Проте впевненості в подальшому суттєвому збільшенні імпорту поки немає. Девальвація гривні трохи відлякує імпортерів», — уточнюють експерти. 

Зважаючи на загострення проблем із продажами на внутрішньому ринку, виробники сирів намагаються збільшувати експорт, але це вдається не завжди. Експортні продажі напівтвердих сирів у першому кварталі порівняно з аналогічним періодом минулого року впали на 11%.

«Ще гірше виглядає динаміка експорту напівтвердих сирних продуктів. Їх продажі у першому кварталі скоротилися майже на чверть. У перспективі експорт цього товару ще більш суттєво впаде», — прогнозують спеціалісти.