Унікальна біла полуниця — на межі зникнення

05 квітня 2022, 18:00 2327

Біла полуниця Чилі, що росте в південних регіонах країни, містить генетичне коріння сучасного садового сорту. На жаль, місцевий унікальний сорт садової ягоди знаходиться на межі зникнення.

Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі & фрукти».

Рік від року посівні площі під ягодою незвичайного кольору скорочуються. Все менше фермерів мають знання з обробітку місцевої полуниці блідо-рожевого кольору.

Збирання врожаю триває п'ять тижнів. Протягом цього періоду в Чилі проводиться фестиваль. Під час свята чилійці готують різноманітні страви з ягоди — десерти, варення та навіть слабоалкогольний напій під назвою клері.

«Біла полуниця — свого роду зв'язок із нашим минулим», — пояснює директор з економічного розвитку муніципалітету Пурен, де є найбільша кількість полів з місцевою ягодою, Крістіан Монсальве.

Нині полуниця вирощується лише у двох регіонах та перебуває на межі зникнення.


Для довідки: біла суниця (Fragaria chiloensis, підвид. chiloensis) була доставлена в Європу в 1714 р. французом Амедеєм Франсуа Фрезьє. Потім ягоду схрестили з віргінською суницею (Fragaria virginiana) зі східної частини Сполучених Штатів, що створила садову суницю (Fragaria × ananassa), основну комерційну полуницю, яка поширена повсюдно.

За іронією долі, садова суниця повернулася в Чилі у 1830 р. й поступово витіснила білу полуницю, що вирощується століттями.

Першим ударом по виробництву традиційної ягоди стало закриття у 1985 р. залізниці Лебу-Лос-Соусес, за якою доставлявся врожай у Консепсьйон, третє за величиною місто Чилі. Розвиток деревообробки в аграрних провінціях призвів до того, що фермери стали полишати обробку полів та шукати роботу в більш високооплачуваній галузі. Зараз у «полуничній» провінції менше двох десятків сімей поки що, як і раніше, вирощують білу полуницю.

Зміна клімату, що виявляється у вигляді нечастих снігопадів узимку та посух у літню пору, також призвела до скорочення виробництва ягоди.