Економічно вистояти господарству з Херсонщини допомогла технологія No-till

10 лютого 2024, 11:15 1219

Господарство «Додола 2021», що на Херсонщині, провело дев’ять місяців у окупації і з 4 тис. га, які має в земельному банку, після звільнення територій змогло засіяти лише половину.

Про це розповів директор «Додола 2021» Василь Штендера на конференції Agro Ukraine Summit. 

Аграрій каже, що працюють за технологією No-till, і саме вона дала змогу економічно вистояти тоді та продовжити працювати сьогодні.

Василь Штендера, директор господарства «Додола 2021»

Ми дочекалися, доки сапери розмінують наші території, і після цього сівалка зайшла в поле. Нам вдалося зберегти вологу в ґрунті, в цьому допомогли бур’яни. Із площі 1450 га, де зростав соняшник, ми отримали майже 2 т/га врожаю. Також засіяли 450 га соєю, в результаті отримали 1,5 т/га. Було запізно думати, що сіяти, вирішили сіяти сою, оскільки залишився насіннєвий матеріал. Так нам вдалося економічно вистояти та розвиватися надалі.

Розмінування полів після деокупації, зазначає аграрій, — це окрема і досить болюча тема… Досвід у розмінуванні прийшов сам собою, адже земля не чекає.

«11 листопада 2022 року нас звільнили українські військові, й уже наприкінці березня ми приступили до розмінування земель. Ми нікого не чекали, допомоги від держави не отримали, уклали договір з ДП «Укроборонсервіс» і почали очищувати територію. Спочатку обстежили землі, визначили поля, де йшли не такі активні бойові дії, а після цього приступили до розмінування», — розповідає Василь Штендера.

Як він повідомив, на це витратили мільйони гривень власних коштів, які залишилися від продажу пшениці сезону-2021. 


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua