У Лабораторному центрі МХП проводять понад 500 досліджень для внутрішніх потреб компанії, а також для зовнішніх клієнтів. Центр з 2011 року акредитований за стандартом EN ISO/IEC 17025. Результати досліджень лабораторій, які мають цю акредитацію, визнаються на міжнародному рівні.
Про це в інтерв’ю AgroPortal.ua розповіла керівниця управління лабораторного контролю МХП Олеся Таран.
Окрім цього, у 2020 році Лабораторний центр пройшов сертифікацію за вимогами GMP+.
На той час ми були четвертою лабораторією в Україні, сертифікованою за GMP+. Це орган, який ставить чіткі вимоги до виробників кормів і кормових добавок. У нас є виробничі потужності, які пройшли сертифікацію за цим стандартом. Щороку ми успішно проходимо зовнішні аудити та підтверджуємо відповідність вимогам стандарту. Актуальність дії сертифікату можна переглянути відповідно до номеру (GMP054168 ) за посиланням.
Лабораторний центр працює з 2005 року і є одним із 37 лабораторій МХП. Його потужності дозволяють проводити понад 110 000 досліджень на рік — такі дані отримали за підсумками 2023 року. Дослідження охоплюють усі напрями діяльності — від сировини до готового продукту, і проводять їх за міжнародними та національними стандартами.
«Тобто на всіх наших виробничих потужностях є лабораторії, які проводять мікробіологічні та фізико-хімічні дослідження. Їхня задача — процеси виробництва: контроль відбору змивів, технологічних процесів, персоналу; контроль концентрації миючих засобів, таропакування; контроль води, повітря; контроль готового продукту. Тобто вони супроводжують саме виробництво, а вже задача Лабораторного центру — більш складні аналізи, які вимагають унікального високоточного технологічного обладнання і відповідної кваліфікації персоналу», — констатує Олеся Таран.
При цьому вона додає, що на сьогодні у МХП є дві виробничі лабораторії, акредитовані згідно з вимогами стандарту EN ISO/IEC 17025. Ще одна третя вже пройшла первинну акредитацію, очікує на рішення Національного агентства з акредитації України та атестат зі сферою акредитації (НААУ).
«У нас також є Лабораторія сенсорного аналізу, яка функціонує в Кулінарному центрі. Теж маємо в планах її акредитувати і вже з наступного року розпочнемо цей процес», — зазначає керівниця управління лабораторного контролю МХП.
За її словами, процес акредитації є досить непростим та фінансово затратним. Для початку в лабораторії має бути впроваджена система менеджменту, яка демонструє виконання вимог стандарту та забезпечує достовірність результатів випробувань.
На старті перед акредитацією приймається рішення щодо методів і матриць досліджень, які будуть впроваджуватись. Далі аналізуються всі складові для постановки методів на базі лабораторії, а саме наявність необхідного приміщення, обладнання та ресурсів. Особлива увага приділяється персоналу, адже від його кваліфікації та компетентності залежатиме результат акредитації, тому навчання фахівців тривале та кропітке.
Наступним етапом є напрацювання методик. Для встановлення або підтвердження наявних характеристик методів проводять їхню верифікацію або валідацію. Щоб забезпечити достовірність результатів лабораторії, потрібно брати участь у програмах перевірки кваліфікації у акредитованих провайдерів за кожним методом та матрицею, використовувати відкалібровані засоби вимірювальної техніки та випробувальне устаткування, а також проводити постійний внутрішній моніторинг достовірності результатів.
Для отримання атестату з акредитації необхідно підготувати повний пакет документів згідно з вимогами НААУ. Далі — очікування відповіді щодо їх розгляду, призначення групи аудиторів та встановлення дати проходження нагляду на місці. Після успішного проходження нагляду працівники НААУ ухвалюють рішення щодо видачі атестату та сфери акредитації лабораторії.