На борту космічної станції виростили розсаду рису

25 вересня 2022, 16:00 2519

Проводячи експерименти в надії навчитися вирощувати їжу для довготривалого дослідження космосу, китайські астронавти на борту космічної станції Tiangong зуміли виростити розсаду рису.

Про це повідомляє Сhinadaily.

Відзначається, що цей експеримент із рисом є першим, що відтворює весь життєвий цикл рослини, результатом чого є нове насіння. Прорив був здійснений на борту космічної лабораторії Wentian, яка була запущена на орбіту 24 липня для стикування з основним модулем Tianhe китайської космічної станції. Космічна лабораторія має висоту 17,9 метра і вагу 23 метричні тонни, на даний момент є найбільшим і найважчим космічним кораблем у країні.

Експеримент із рисом був одним із восьми експериментальних корисних вантажів, які були на борту. Використали саджанці двох сортів — високорослий рис і карликовий рис, відомий як Сяо Вей. 

Науковий співробітник Центру передового досвіду в галузі молекулярних наук про рослини Чжен Хуйгіонг зазначив, що «сіянці рису ростуть дуже добре», додавши, що в експерименті також були саджанці Arabidopsis thaliana, невеликої квіткової рослини сімейства гірчичних, яку вчені часто використовують для вивчення мутацій.

Якщо експерименти пройдуть успішно, астронавти планують зібрати нове насіння та повернутися, щоб продовжити дослідження на Землі.

«Ми хочемо дослідити, як мікрогравітація може вплинути на час цвітіння рослин на молекулярному рівні, і чи можна використовувати середовище мікрогравітації для контролю відповідного процесу», — зазначає науковець.