З Донеччини на Волинь: фермер перевіз козину ферму та запускає виробництво сирів

27 грудня 2022, 08:00 3502

Екоферму «Козацьке подвір’я» підприємець Сергій Свириденко заснував у 2016 році на Донеччині. У рідному селі виготовляв крафтові м’ясні делікатеси та сири. Все змінилося 24 лютого з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Ускладнилися умови вирощування тварин, реалізовувати продукцію ставало дедалі важче, дохід почав різко падати. Власник екоферми почав шукати більш спокійну територію, куди б можна було виїхати. Згодом Сергія запросив до себе волинський підприємець Іван Будь. Пропозиція була прийнята, тож зараз вони працюють разом.   

«Коза — це така тварина, яка потребує вкладень один раз на рік, на час заготівлі кормів улітку. На жаль, заготовлений корм я не зміг забрати з собою, це б коштувало дуже дорого. Авто для вивезення тварин обійшлося в 150 тис. грн. Зараз доходів немає, всі кошти йдуть на облаштування приміщення, на зарплатню працівникам і відновлення виробництва», — розповідає AgroPortal.ua Сергій Свириденко.

За словами фермера, на корми для тварин потрібно щонайменше 200 тис. грн, яких наразі немає, тож він відкрив збір на корми на банку від «Монобанка» 

Поки ферма знаходиться у стадії відновлення, працювати з торговими мережами не в змозі, тому сьогодні придбати смаколики з «Козацького подвір’я» можна на сайті.

Фермер отримав два гранти, наразі закуповує обладнання. 

«Зараз маю 150 голів кіз із молодняком, але жодна з них на даний час уже не дає молока. Вони раніше пішли в запуск, готуються стати мамами. Тож із козиного молока зараз не виробляємо нічого. У лютому почнуться окоти, і потроху будемо виготовляти бринзу, потім качоту і молоко козине питне. Гадаю, на другу половину травня вийдемо на більш серйозний обсяг, а влітку очікуємо десь 200 л козиного молока», — розповідає Сергій.

За словами власника екоферми, на їхню роботу суттєво впливають відключення електроенергії. За можливості намагаються працювати, коли її вмикають, але є деякі довготривалі процеси, які взагалі не можуть виконуватися у таких умовах.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua