Посіятись чи виплатити кредит. Фермери на фінансовій «розтяжці»

15 липня 2022, 08:00 2581

Збиральна кампанія на Полтавщині призупинилась через рясні дощі. Та погодні примхи зараз хвилюють аграріїв куди менше, ніж питання реалізації зерна, погашення кредитів та низьких цін.

Про це AgroPortal.ua розповів голова ГО «Полтавська обласна асоціація фермерів і приватних землевласників ім. Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка» Василь Бурлака. 

«Ми слідкуємо за цінами на кордоні, за межами кордону і бачимо, яка ціна у нас на зерно. Фермери вже б’ють на сполох, як бути далі, як готуватись до наступної посівної за такого обвалу цін. Ми хочемо, щоб нас почули, в той час коли держава опустила руки і дає зелене світло перекупам», — говорить Василь Бурлака.

За його словами, місцеві фермери не можуть реалізувати минулорічне збіжжя, а отже цьогорічний урожай немає куди везти. Елеватори готові приймати зерно, але ціна зберігання висока, а ціна реалізації — низька.

«Виходить, що ми повеземо зерно на зберігання, а забирати вже не буде чого, все піде в оплату за зберігання. Ячмінь коштує 900-1000 грн/т, пшениця — 2,5 грн/т, це при тому, що собівартість його виходить більша. Зараз ставиться питання про розрахунок з орендодавцями зерном, хоча кому воно потрібне, коли і в селі мало хто тримає худобу, я вже не говорю про інші міста», — продовжує Василь Бурлака. 

Не менш болючим залишається питання кредитування. 

propData.content.image
Василь Бурлака, голова ГО «Полтавська обласна асоціація фермерів і приватних землевласників ім. Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка»

Як можна планувати посівну восени, коли в цей же час треба погасити кредит, а коштів на все це немає через відсутність реалізації. Питання масштабної продовольчої кризи у нас нині не стоїть, запаси є, але ж треба думати і на майбутнє, а для цього завтра вже треба сіяти.

За його словами, пальним на збиральну кампанію вони забезпеченні, але все частіше виникають проблеми з призовом комбайнерів та трактористів, без яких техніка в полі просто стане. 

З метою вироблення узгодженої позиції та спільних рішень з проблемних питань, що стосуються аграрного сектору, голова громадської організації Василь Бурлака звернувся з офіційним листом до керівництва області з проханням провести зустріч депутатів та профільних спеціалістів з фермерською спільнотою Полтавщини.

З початку війни фермери активно допомагають ЗСУ, зокрема ГО «Полтавська обласна асоціація фермерів і приватних землевласників ім. Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка» допомагала продуктами харчування, фінансово долучалась до придбання бронежилетів, техніки.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua