Погодні умови сприяють аграріям: прогноз на найближчий період по регіонах

18 квітня 2022, 06:29 3206

У лютому-березні спостерігався дефіцит опадів, але завдяки невисоким температурам розвиток посушливих явищ відбувався дуже повільно або майже не відбувався. На момент сівби ранніх ярих зернових культур, попри сильні вітри і дуже низьку вологість повітря, у ґрунті наявна волога.

Про це AgroPortal.ua розповіла керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

«На сьогоднішній день по тих територіях, де у нас є спостереження, можна сказати, що верхні шари ґрунту зволожені. За винятком південних районів Одеської області — там опади так і не випали. На решті території за 12 днів квітня випала достатня кількість опадів для підтримки того рівня вологи у ґрунті, який склався нині, і для озимих культур, які вийшли із зимівлі, і для посіву та початкового розвитку ранніх ярих зернових культур. Ситуація для посіву дуже сприятлива», — говорить вона.

Наразі той запас вологи у ґрунті, який сформувався, дещо менший за середній, але цілком достатній для весняного розвитку озимини і для посіяних ранніх зернових культур.

За словами Тетяни Адаменко, критичним сьогодні залишається південь Одещини та Херсонщини — там дійсно випало мало опадів. Можливо, критичними нині є і Запорізька та Донецька області, але там немає спостережень, тому дати оцінку неможливо.

На найближчі 10 днів прогноз погоди доволі непоганий, хоч ми й не очікуємо дуже швидкого потепління.

«16-19 квітня відбудеться похолодання, потім знову потепління — ось такі температурні гойдалки взагалі характерні для весни. При цьому очікуються невеликі опади з переважаючим температурним рівнем вдень +10-12°С. Найбільше опадів до 20 квітня прогнозується на сході — Харківщині, Донеччині, Луганщині, а от на заході ми очікуємо заморозки до 0…-2°С, вдень у деякі дні там буде +6-8°С. Стійке потепління до +18-20°С по всій території найбільш ймовірне після 23 квітня. Заморозки, окрім півдня, де вже цвітуть абрикоси, можливі по всій території, де не буде дощів. Це абсолютно нормальний характер розвитку весняних процесів», — зазначає вона.

Щодо ще одного явища, яке останнім часом з’являється на українських полях, — пилових бур, експерт зазначила, що вони виникають при абсолютно пересушеному верхньому шарі ґрунту та сильних вітрах. 

«Імовірність виникнення у нас пилових бур дуже низька. Можливо, на півдні Одеської, Херсонської областей, де немає опадів. Проте, знову ж таки, пилова буря виникає тоді, коли немає рослинного покриву, а у нас посіяно уже багато, тож загрози мінімальні у цей період часу», — пояснює Тетяна Адаменко.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua

АПК | агроновини | всі новини агроринку