Агровиробництво на кордоні з ворогом. Топ-4 фактори під час планування посівної

08 лютого 2023, 07:00 2064

Конкретних стовідсоткових планів та рішень щодо весняної посівної аграрії не мають. Сьогодні ситуація змінюється щодня, і сільгоспвиробники змушені оперативно реагувати на ці зміни.

«Хочемо сіяти соняшник на минулорічному рівні, посіви кукурудзи будемо зменшувати, а от сої, навпаки, збільшуватимемо. Також залежно від ситуації будемо приймати рішення щодо посіву інших ярих культур», — розповів AgroPortal.ua директор із розвитку ТОВ «Агрофірма «Псьол» (Сумська обл.) Віталій Калініченко.

За його словами, компанія наразі керується кількома принципами під час планування посівної, а саме:

  1. Наукова складова (тобто відповідність сівозміни, застосування оптимальних сортів і добрив тощо).
  2. Маркетингова складова — вивчають попит як на внутрішньому, так і на світовому ринках. Після початку війни більше орієнтуються на внутрішній ринок і активно розвивають власну переробку. Таким чином, мають і більшу кількість створених робочих місць, і підвищують продовольчу безпеку регіону, що в умовах війни вкрай важливо.
  3. Ще одна вагома складова, яку необхідно враховувати, — воєнні дії. Багато земель ТОВ «Агрофірма «Псьол» розташовані безпосередньо на кордоні, тож від інтенсивності бойових дій залежить і те, чи буде взагалі проводитися там посівна.
  4. Логістична складова. До війни проблеми з вивезенням зерна хоч і були, але звичайні, повсякденні, які можна було вирішити самотужки. Сьогодні ж вивезення обмежене фізично через блокування більшості українських портів. Тож якщо у господарстві розуміють, що не зможуть реалізувати той чи інший вирощений продукт, то заздалегідь міняють його на інший, щоб диверсифікувати логістичні ризики.

Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua