У багатьох регіонах України вже завершився сезон збору спаржі, та сім'я Шаповалів із села Миротин на Рівненщині буде зрізати її ще тиждень точно, можливо, й більше.
З 2019 року Андрій із дружиною, паралельно з основною роботою на «Укрзалізниці», вирощують спаржу. Зараз у них в обробітку 45 соток, на яких ростуть 4 сорти спаржі: зелена — Джерсі Гігант, Аполло і Атлас, фіолетова — Пьорпл Пешшен.
Обробляє поля подружжя переважно самостійно, наймають на сезон лише двох працівниць. У господарстві є трактор і все необхідне до нього навісне обладнання.
Цьогоріч сезон у Шаповалів стартував 1 травня. За словами Андрія, торік він розпочався раніше, але спаржа й двічі вимерзала. «Цього року нам пощастило. Заморозки хоч і були, але теплі дні перед тим добре прогріли землю, і завдяки цьому не пошкодилися пагони.
Зрізають у господарстві спаржу щодня. Продає Андрій її в Рівному на центральному ринку. Ціна на спаржу в сезон — 350 грн/кг за зелену та 400 грн/кг за фіолетову. Зараз продає по 280-300 грн/кг.
Торік з поля зібрали близько тонни спаржі за сезон, таку ж кількість планують зібрати і цього року.
Джерело фото: AgroPortal.ua