Як за рік змінився ресторанний бізнес столиці

15 липня 2023, 07:00 3603
Ольга Насонова

У Києві за рік відкрилось майже 350 закладів. Хтось говорить, що по ресторанах зараз ходити не на часі, що веселитись та смачно їсти під час війни соромно. На щастя, таких людей дуже мало, більшість обирає піти в кафе або ресторан та відчути повноцінне життя.

Думаю, що звичайна кав'ярня чи кафе рятують «кукуху» краще за антидепресанти. І тому заклади відкриваються та будуть відкриватись, бо це, як сказала одна франківська рестораторка — «мікрощастя». Чудове слово.

Переважна більшість київських відкриттів — кав'ярні, пекарні, шаурмічні, щось у МАФах, щось у приміщеннях. МАФи у Києві зазвичай страшненькі, з білої вагонки, але ж їх кілька тисяч. Мікробізнес, якщо його багато, — це сила.

Великих ресторанів відкривалось дуже мало, це й зрозуміло — тягнути велику ресторанну машину зараз важко. Але цього року все буде змінюватися, бо дрібний бізнес відкривається не від хорошого життя. Майже не відкривались паби. Бари трохи підняли голову, але їх обмеженнями роботи до 22:00 знову по голові. Мають перевагу паби та бари в підвалах.

Преміальні заклади в ауті. Київська еліта як поїхала, так і майже не повернулась. На відміну, наприклад, від еліти в Дніпрі. А ще цікаво, що Київ, як плямиста гієна — в одних місцях людей багато, і ресторани працюють на повну, а в інших — нікого немає. У елітних ЖК залишилось до 50% мешканців, а в старих житлових районах людей повно, бо додались ще і переселенці. А ще є Поділ та Ярвал — найресторанніші зони міста, де наймодніша публіка, яку нічого вже не лякає.

Українська кухня так і не розрослась, як сподівались. Туристів на неї немає, а наші люди звикли готувати самі ту саму українську кухню краще за ресторани. Азійські заклади втратили всіх своїх азіатів: наші китайці, вєтнамці та інші носії культури поїхали за кордон у перші ж дні. Зараз, мабуть, в Амстердамі.

Італійська кухня, грузинська — на піку популярності. Ситно, недорого та зрозуміло. Несподівано зросли суші. А ми думали, що тепер це не модно, але це єдина доступна екзотика. Отаке зараз у Києві.

Ольга Насонова, директорка аналітичного центру «Ресторани України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.